Početna»Novosti»Vršački vinogradi imaju novog vlasnika!
10.02.2017.

Vršački vinogradi imaju novog vlasnika!

Preduzeće je prodato za 575 miliona dinara. Početna cena bila je 480 miliona dinara, što je polovina trenutno procenjene vrednosti tog kombinata.

novost vršački vinogradi imaju novog vlasnika vinski magazin vino fino
Kako prenosi B92, preduzeće Vršački vinogradi prodato je, posle višegodišnje agonije, po ceni od 575 miliona dinara (4,6 miliona evra) koncernu Svislajon Takovo, u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića.

Početna cena bila je 480 miliona dinara, što je polovina trenutno procenjene vrednosti tog kombinata. Uz Draškovića, ponude su dostavila još dva kupca.

Potpredsednik Svislajon Takova Željko Vlahović naveo je za B92 da je plan da se u Vršačke vinograde investira i da “vrate Vršačke vinograde Vrščanima”. On je naveo i da novca za to ima dovoljno i da je prioritet priprema za novu sezonu. Vlahović je rekao da će kompanija zadržati onoliko radnika koliko bude potrebno.

Srbija je na tri tendera neuspešno pokušavala da proda Vršačke vinograda i sada ih prodala iz stečaja. Poslednji pokušaj 2013. godine propao je jer je Agencija za privatizaciju tada izabrala jedinog ponuđača, kinesku kompaniju Guan nan koja je ponudila 5,3 miliona evra za kompaniju koja je onda bila procenjena na 29 miliona evra. Ministarstvo privrede je obavilo nadzor nad privatizacijom i na kraju je poništilo. Nakon toga, Vršačke vinograde je restrukturiranje čuvalo od stečaja sve do novembra 2015. godine. U međuvremenu vrednost Vršačkih vinograda je opadala pa je sada procenjena na svega oko 960 miliona dinara, što je nepunih osam miliona evra, iako na spisku imovine ovog vinogradarskog diva južnog Banata, sa velikom i bogatom tradicijom, ima 206 objekata, 516 parcela pod vinovom lozom, 140 vozila i još mnogo toga.