Vino i sir od pamtiveka su tradicionalan par na trpezi: arome i kiseline vina savršeno uravnotežuju pune, mlečne ukuse sira i nadopunjuju njegove arome. Naravno da se ne može bilo koje vino upariti sa bilo kojim sirom. Intenzivne arome nekih sireva moraju se podvući, a ne suzbiti vinima koja će sa njima biti u blagom kontrastu, a delikatni sirevi nežnog ukusa i teksture često traže i ista takva vina. Paleta kompanije
Mlekoprodukt pokriva čitav spektar različitih delikatesnih sireva, kako domaćih, tako i najfinijih francuskih. Proizvodi Mlekoproduktovih iskusnih majstora sirara omogućiće svakom gurmanu nebrojene trenutke uživanja u uparivanju sa najrazličitijim vinima. Svi njihovi sirevi prave se po recepturama koje su izdržale test vremena, i uvek samo od najkvalitetnijeg mleka kontrolisanog porekla. Sa druge strane, tu je čitava paleta čuvenih
Ile de France i drugih sireva iz palete proizvoda
Savencia grupe, čiji je deo i Mlekoprodukt. Svi ovi sirevi i ukusom i izgledom predstavljaju osnovu za stvaranje prelepih plata sira, savršenih za uvod u veče dobre hrane i vina.
BISER SELEKTABiser Selekta od kravljeg mleka je sir raskošnog i punog ukusa, sa notama putera i orašastih plodova. Uz njega će odgovarati karakterna, ali meka vina, poput sočnog merloa ili čaše zrelog, južnjačkog vranca. Savršen par, pogotovo na prazničnoj trpezi, uz Selektu biće dobar, polusuvi šampanjac.
Biser ovčija Selekta, snažnog karaktera, sa ukusima začinskog bilja, u punom sjaju pokazaće se uz širaz ili robusniji prokupac.
KARAVAN TRAPISTKaravan Trapist je tradicionalni dimljeni sir punog ukusa, veoma popularan i kao deo zakuske i kao sastojak u vrhunskim jelima. Ovaj karakteran sir traži crveno vino vedre, otvorene arome. Nećete pogrešiti ako odaberete merlo ili kaberne fran, a od vina koja se prave na ovim prostorima naći ćete parnjake od Srema do Župe, u vidu nežne, vesele frankovke ili karakternog vina od prokupca.
BISER KAČKAVALJPopularni i tradicionalni
Biser kačkavalj, punog mlečnog ukusa i prepoznatljivog karaktera, napravljen je od najkvalitetnijeg kravljeg mleka po pažljivo odabranoj recepturi. U pitanju je sir klasičnog ukusa koji će se najbolje upariti uz vina izražajne, jake arome. Sa naših prostora, karakteran, odležali vranac biće mu izvanredan par, a odlično će se složiti i sa crvenim bordovskim kupažama.
BRIE AU BLEU ILE DE FRANCEKremast, sočan, delikatnih aroma bele i plave plesni,
Brie au Bleu Ile de France je sir iz Šampanje koji će zasigurno iznenaditi vaše nepce. Pomalo je izazovan za uparivanje, zbog kombinacije dve vrste plemenite plesni – bele i plave. Naša prva preporuka bio bi aromatični traminac sa Fruške gore, a mogao bi se degustirati i uz polusuvi rajnski rizling ili pak dobru tamjaniku.
LE RUSTIQUE CAMEMBERTIntenzivni, "zemljani" ukus sira
Le Rustique Camembert i njegova plemenita, glatka tekstura poznati su još od nastanka 1975. godine kada je Žan Verije stvorio originalnu recepturu inspirisanu normandijskom tradicijom. Ovaj sir snažnog ukusa najbolje će uravnotežiti čaša dobrog penušavca: mi preporučujemo domaće penušavo vino od šardonea, ili francuski suvi (brut) šampanjac. Odlično će se složiti i sa delikatnim voćnim aromama pino noara iz Burgundije.
FOL EPI TRANCHES CLASSICSir
Fol Epi nastao je 1989. godine i od tada pleni svojim punim, slatkastim ukusom i lepom, zlatastom koricom koja podseća na koru savršeno pečenog hleba. Ovaj aromatični sir savršeno se slaže uz čašu mirišljavog traminca, ali odlično će se pokazati i uz mladi, voćni šardone. Može se degustirati i uz vionje, kao i uz nežna, harmonična bela vina od naših lokalnih sorti kao što su sila ili negotinska bagrina.