Početna»Novosti»Vrhunska vina uz sremske delikatese
05.08.2024.Promo

Vrhunska vina uz sremske delikatese

U okviru vinarije Vinčić odnedavno se, uz najavu, može uživati i u ukusnim jelima inspirisanim lokalnom tradicijom

novost vrhunska vina uz sremske delikatese vinski magazin vino fino
Foto: Branislav Nenin i Vinarija Vinčić
Početkom leta, vinarija Vinčić otvorila je u Šidu svoj novi ugostiteljski objekat u okviru same vinarije. Velika otvorena kuhinja, udobna i moderna sala čiji veliki prozori okrenuti ka Fruškoj gori podsećaju odakle dolazi grožđe za velike grašce ove vinske kuće.

Istovremeno, u vinima ćete uživati upravo iznad podruma za odležavanje koji se proteže ispod restorana i vinarije. Uz prethodnu najavu i dogovor, osim u manjim i većim vođenim degustacijama vina, na ovom mestu može da se uživa i u ukusnim jelima inspirisanim lokalnom sremačkom tradicijom i pripremljenim sa domaćim i organskim namirnicama. Od svežih i sezonskih fruškogorskih pečuraka, preko divlje rečne ribe iz Save ili Bosuta, lokalnih sireva i povrća iz sopstvenog uzgoja, pa do odrezaka od mangulice ili lokalno gajenih goveda…Sve to uparuje se sa paletom autentičnih vina vinarije Vinčić, među kojima su i ona ekskluzivna, iz starih berbi ili ona koja nisu u slobodnoj prodaji.

Vinarija Vinčić prošle godine osvojila je platinastu medalju i titulu Best of Show, najveće vinsko dosadašnje priznanje za Srbiju na takmičenju Decanter WWA, za svoj Grašac iz 2020 godine, što je istovremeno i najviše priznanje koje je vino od te sorte osvojilo u istoriji - odakle god da dolazi. Osim trofejnog, vinarija Vinčić u aktuelnoj ponudi ima i Grašac Grand Fru koji je odležavao u najboljem francuskom hrastu, kao i grašac iz amfore.



Aleksandar Vinčić, vlasnik vinarije ne krije zadovoljstvo zbog ove ponude koja je osmišljena tako da ugodi svakom gostu. Zbog toga su rezervacije i najave neophodne, u ponudi je nekoliko opcija – od vođenih degustacija uz mesne ili sirne plate, pa do set menija u kojima se uparuje tri, pet ili sedam vina sa pažljivo osmišljenim gastronomskim specijalitetima.

- Plan postoji već dugo, spremali smo se šest meseci i intenzivno radili tako da je sada sve spremno za naše goste - rekao je Aleksandar Vinčić za Vino & Fino.

Ipak, glavnu reč je prepustio menadžeru restorana, Milutinu Anđelkoviću koji je rodni Vračar i dugogodišnji život u inostranstvu menjao za život na selu i organsku proizvodnju začinskog bilja i povrća.

- Ako je grupa mala, sedimo u našoj barik sali, pijemo vina i pričamo o vinima, istorijatu vinarije i o životu uopšte. Gostima je na raspolaganju mesna ili sirna plata, sve od lokalnih namirnica i domaćinstava koja proizvode za svoje potrebe. Kada je reč o većim grupama, imamo na raspolaganju oko 30 jela od kojih pravimo set menije prema preferencijama naših gostiju. Tu su šaran na rašljama koji se peče tri sata ili babuške na talandari. Povrće je iz moje organske bašte gde se ništa ne prska. Potrebno je samo da se najavite i prepustite vinu i hrani koja se uz njega savršeno uklapa - poručuje Milutin Anđelković.