Na aktuelnom Sajmu knjiga, izdavačka kuća Samizdat B92 predstavila je knjigu
Birtija "Kod poslednjeg zalogaja", novinara, gurmana i putopisaca
Vesne Almog i
Aleksandra Vasovića. Knjiga predstavlja veliko putovanje kroz globalnu i lokalnu gastronomiju od Avganistana, preko Levanta, do Balkana, preko Kijeva i Srednje Evrope do Mediterana, ispričano kroz recepte, istorijske anegdote i zgode i nezgode koje proživljavaju reporteri poslati da izveštavaju sa žarišnih tačaka planete.
"Birtija" je svoj život počela na već kultnoj fejsbuk stranici, a nastavila ga je kroz ovo luksuzno i bogato ilustrovano izdanje. Aleksandar Vasović kaže da je oduševljen tehničkom realizacijom knjige:
- Knjiga je što se mene tiče ispala savršeno i sve čestitke ljudima iz Samizdata B92 koji su se ubili od posla da izadje za sajam - govori koautor knjige i, na naše pitanje kako miriše nova knjiga, tek izašla iz štamparije, govori:
- Miris nove knjige? Na primer - kao neki kolač koga nisam jeo 30 godina, a baš sam ga voleo.
Vasović kaže da je oduševljen susretima sa čitaocima na Sajmu knjiga:
- Neko traži recepte, drugi pak zovu na degustaciju, treći apeluju i ukazuju da bi trebalo da im kuvamo. Još nisam čuo lošu kritiku, što ne znači da je neće biti i prirodno je da je bude!
Novinari, putopisci i gurmani: Aleksandar Vasović i Vesna AlmogVesna Almog govoro za Vino & Fino da je raduje to što je njen i Vasovićev dugogodišnji rad pretočen u knjigu koja može da bude ponos svake biblioteke:
- Kao autor fotografija sam prirodno bila uključena u sve vezano za vizuelni identitet knjige pa bi za očekivati bilo da ne budem iznenađena, a ipak sam bila i to vrlo prijatno. Naš izdavač se potrudio da ovo ne bude tek recka u nizu naslova i da pronađe donatore koje će jedno ovako luksuzno izdanje učiniti dostupnim čitaocima. Nije se štedelo ni na obimu ni na kvalitetu papira, ni na sitnim a ipak važnim detaljima. Recimo, iako je ovo po oceni onih koji nas vole prvenstveno literatura, knjiga je uvezana tako da uvažava i one koji će je koristiti kao izvor recepata. Svi koji se služe kuvarima znaju koliko nervira kada se dok pratite recept o jagnjećoj kapami knjiga sama prebaci na tiramisu, a "Birtiju" gde otvorite tu i ostane pa vam se neće desiti da u krompir čorbu ubacite šećer u prahu!
Vesna Almog dodaje i da je dirnuta reakcijama čitalaca, od kojih su neki u knjizi pronašli mirise i ukuse svog života:
- Jedan kupac, inače ugostitelj, je svoj primerak na licu mesta listao, čitao i povremeno uzvikivao, recimo, zapamtila sam: "Jao, moja baka Ana je isto ovako pravila kupus sa flekicama", ganut do suza. Druga je knjigu kupila svom partneru jer je po njoj ovo vrhunska ljubavna literatura, a jedna gospođa nam je na stranici ostavila poruku u kojoj knjigu opisuje kao "najromantičniji literarni eksperiment u poslednjih mnogo, mnogo godina". Bilo je tu i poređenja sa velikim piscima koji su se bavili hranom, navoditi ih bi bilo zaista neskromno, ali svejedno smo, od kako je knjiga napustila štampariju, oboje porasli po desetak santimetara!