Početna»Novosti»VISOKA KUHINJA NA VRHU SRBIJE
28.02.2023.

VISOKA KUHINJA NA VRHU SRBIJE

Šefovi i somelijeri restorana Bacco u hotelu Grand konačno su na Kopaonik doneli istinsko iskustvo autorske visoke kuhinje i savršenog servisa

novost visoka kuhinja na vrhu srbije vinski magazin vino fino
U potrazi za posebnim gastronomskim doživljajima, put nas je ovog februara odveo na Kopaonik. Dugo već slušamo o bravurama šefova, somelijera i kompletnog osoblja restorana Bacco u nedavno renoviranom hotelu Grand. Hotel, koji je sinonim za udobnost i vrhunsku uslugu u svakom segmentu, sada je još bolji i luksuzniji, a novi restoran Bacco dodao mu je na vrednosti. U toj meri, da čak i ako niste pasionirani skijaš ili planinar, imate dobar razlog da odete na Kopanik i doživite nesvakidašnje gastronomsko iskustvo.

Naša večera počela je izvrsnim pozdravom šefa kuhinje. Mali, kremasti zalogaj nagovestio je šta nas čeka u nastavku. Kremasti zalogaj od kozijeg sira, suptilan i svilenkast, oneobičen je sa malo džema od jagoda i zahrskavljen komadićima orašastih plodova. Ništa previše pretenciozno, ali promišljeno malo jelo koje istovremeno referiše i na nacionalnu kuhinju i na temeljnu kulinarsku tehniku.

Sledeći tanjir odveo nas je ka temeljima visoke evropke kuhinje. Kultna supa Višisoaz od krompira i praziluka, jedno od najvažnijih jela francuske gastronomije, bila je beskrajno svilenkasta, nežna, a punog ukusa. Začinjena je vlašcem, a u njoj je bilo i pažljivo skuvano prepeličije jaje.



Burata koja je stigla potom vratila nas je u Srbiju. Iako burata dolazi, naravno, iz italijanske tradicije, ova u restoranu Bacco stigla je sa Homoljskih planina i bila je poslužena na podlozi od ručno vučenih, hrskavih kora koje prizivaju strukturu i ukus gibanice, i punjena decentnim domaćim tartufima. Kraj nje su se našle marinirane pečurke, kao i pesto od sušenog paradajza. Ponovo izvanredna interpretacija loklanog nasleđa u kontekstu internacionalne visoke kuhinje.

Ipak, šef i kuvari restorana Bacco na sledećem tanjiru pokazali su da može još bolje. Njihov tart od pečuraka ostavio nas je bez teksta na neko vreme. Hrskava „kora“ tarta pucketa i otapa se na nepcima oslobađajući slojeve zrelih mlečnih i zemljanih nota koje prizivaju šumsko tlo i tartufe u pozadini. Kremasto punjenje od više vrsta pečuraka oblaže jezik i intenzivira doživljaj stvarajući pravi rolerkoster ukusa i struktura. To kreativno, drugačije, smelo zamišljeno i savršeno izvedeno jelo, trebalo bi jesti samo zatvorenih očiju!



Usledio je sočni, pažljivo ispečeni odrezak svežeg crnog bakalara, opet ne neki način lokalizovan pečenjem na masti mangulice. Sasvim uspela surf & turf kombinacija.

I ponovo, da klasika nikada ne izlazi iz mode dokazao nam je spektatularno pripremljeni Diane biftek. U restoranu Bacco pripemaju ga na najatraktivniji mogući način – pravo pred gostima. Vešto i visoko edukovano i profesionalno osoblje pripremilo nam je biftek uz malo vatre i kulinarske magije. U toj vrsti spektakla, nažalost, možete da uživate na još vrlo malo mesta u svetu. Očekivano, meso je bilo precizno ispečeno i savršeno sočno, sa uravnoteženim sosom od pečuraka, senfa i demiglasa u kom nijedan sastojak ne nadvladava onaj drugi.



Napokon, sve se završilo u velikom stilu, još jednim internacionalnim favoritom klasične kuhinje sa korenima u francuskoj gastronomiji. Njihovo veličanstvo, palačinke Crepes Suzette, bile su – malo je reći – savršene. Ponovo predstava za goste na otvorenoj vatri i vazdušaste, podatne i kompaktne palačinke, natopljene divnom mešavinom putera i pomorandže, flambirane likerom do savršenstva, da dobiju onaj neponovljivi karamelasti ukus.

Celu večeru pratio je znalački napravljen izbor vina, odlično uklopljenih uz svaki tanjir pred nama. Veštom somelijeru Iliji Đurkoviću nije bilo teško da napravi selekciju, budući da iza sebe ima pažlivo osmišljenu ponudu koja pokriva širok spektar stilova, uključujući i autentična domaća vina, regionalne favorite, ali i kultne etikete velikih vina Francuske, Italije ili Novog Sveta. Posebno je atraktivna vinska soba sa kontrolisanom temperaturom, smeštena u samom srcu restorana.



Restoran Bacco popunio je upravo onaj segment koji je najviše nedostajao ne samo hotelu Grand, već kompletnoj ugostiteljskoj ponudi Kopaonika. Konačno i na najposećenijoj srpskoj planini postoji istinska visoka kuhinja sa autorskim pečatom šefa Milorada Gavrilovića, praćena izvrsnim servisom u modernom, luksuznom i udobnom enterijeru. Mesto koje nudi doživljaj koji ove sezone ne bi trebalo da propustite, posebno ako ste već na Kopaoniku!