Na humanitarnoj večeri 5 Star Dinner, održanoj sinoć u restoranu The Square u okviru manifestacije Belgrade Restaurant Show, prikupljeno je više od 1.500.000 dinara za Svratište za decu koje radi pod okriljem Centra za integraciju mladih!
Pored predstavnika organizatora,
Igora Lukovića, urednika magazina Vino & Fino, prisutnima su se zahvalili i
Mina Medić iz Centra za integraciju mladih, kao i
Mira Šemić, urednica vodiča
Gault & Millau Srbija, koji je bio jedan od partnera ovogodišnje večere.
Svečana večera u jednom od najlepših beogradskih restorana okupila je sam krem beogradske gastronomske scene – talentovane i uspešne šefove koji su gostima prikazali izvanredna autorska jela. Nakon što su se gosti osvežili džin fizom napravljenim od sjajnog džina
Twin Tigers kuće
Matijašević, pravljenog sa klekom blagog i plemenitog ukusa, usledili su pozdravi iz kuhinje i autorska salata
Filipa Ćirića iz Home, od lubenice, pistaća, pene od kozijeg sira, krastavaca, ulja od koštica trešnje i čeri paradajza.
Naredni sled, kraba sa penom od biska u izvedbi
Nikole Stojakovića iz restorana Fleur de Sel koji radi u okviru Ateljea vina Šapat,, bio je laserski fokusiran na intenzivne morske arome, baš kao i grdoba sa celerom i zelenom jabukom
Marka Aćimovića iz sve popularnijeg restorana FIG na Fruškoj gori.
Sjajno jelo
Davida Šimunića, na čelu kuhinje restorana The Square, donelo je na tanjire gostiju koncentrisane arome naše zemlje, obogaćene imaginacijom kuvara i nesvakidašnjim sastojcima: mekanu jagnjetinu, jagnjeći sos sa voćem i tonka pasuljem i hrskavu pitu sa podvarkom.
Milan Lekić iz Artisan Cake Shopa u završnici dešavanja predstavio je svoj Uvod u jesen, u kome su se sreli kremasta, delikatna aroma musa od sira, jesenja aroma pločica od žira i misoa od bundeve, i potom - sećanje na proleće i leto u vidu soka od fermentisane jagode i bora.
Sva jela bila su ispraćena vinima koja su istinski reprezentativna za današnji vinski trenutak u Srbiji, i to iz kuća
Zvonko Bogdan, Aleksić, Matijašević, Šapat, Čokot, Vinčić, Matalj, Čokot, Erdevik i Fruškogorski vinogradi, a kao poslednje piće poslužena je impresivna rakija Kraljica 14 iz destilerije
Zarić, u kojoj je, uprkos veoma dugom odležavanju, zadržan deo primarne voćne aromatike.
Ovaj jedinstveni gastronomski događaj nesebično su podržale kompanije
Corp JVJV donacijom dela namirnica, voda
Gala, potom
Žuna svojim ručno pravljenim maslacem,
Maći 001 vrhunskim Riedel čašama za vino, a
Studio 54 - tanjirima. Za prelepe cvetne aranžmane i ove godine pobrinula se
Danijela Radanov.
Za besprekornu uslugu pobrinuli su se, pored osoblja hotela Square Nine, i somelijeri
Tamara Civić, Iva Bogunović, Stefan Mladenović, Stefan Đokić i Predrag Gavrilović.
Belgrade Restaurant Show, koji je počeo 27. septembra a trajaće do 1. oktobra, podržala je kompanija Telekom Srbija.
Pet sjajnih šefova potpisuje menije za 5 Star Dinner (foto: Nenad Kostić)U velikoj galeriji ispod ovog teksta možete pogledati deo atmosfere na drugoj 5 Star Dinner, zabeležen objektivom fotografa
Branislava Nenina.