Početna»Novosti»Vinski park 2023: Manifestacija koja raste
27.08.2023.

Vinski park 2023: Manifestacija koja raste

U subotu uveče u gradskom parku u Sremskoj Mitrovici okupilo se 107 vinarija na Vinskom parku, najvećoj vinskoj manifestaciji na otvorenom koje su posetiocima ponudile više od 700 vina

novost vinski park 2023 manifestacija koja raste vinski magazin vino fino
Vrelo letnje veče, nasmejana lica, žamor i vibracije dobrog raspoloženja, bajkovita atmosfera gradskog parka, više od 100 vinarija i oko 700 vina, štandovi sa slanim i slatkim specijalitetima, nekoliko hiljada posetilaca – ukratko opisuju šesti po redu Vinski park u Sremskoj Mitrovici. Čim se spustilo veče i blagi vetrić ublažio sparinu, u Gradski park su se sjatili ljubitelji vina. A imali su i zbog čega, jer su se ove godine vinari potrudili da predstave ono najbolje što imaju, neki od njih i nova vina, koja će se tek pojaviti na tržištu.

Ova manifestacija, koja je počela sa svega tridesetak vinarija, za ovo vreme izrasla je u najveći vinski događaj na otvorenom. Ove godine zemlja gost bila je Slovenija, na čijem štandu se mogla videti sva raznolikost tamošnje vinske scene, uz mesne specijalitete – kranjsku kobasicu i kraški pršut.
Na ovogodišnjem Vinskom parku, pored domaćih vinarija, učestvovali su i vinari iz svih država regiona, kao i gosti iz Moldavije. U okviru manifestacije održana je i Škola vina, a plan je da u budućnosti manifestacija traje više dana i da bude posvećena edukaciji kako bi što više ljudi nučili o vinu i regionu Fruške gore, kao jednom od najstarijih vinogorja u Evropi.

U fud korneru, posetioci su mogli da probaju razne specijalitete, od sireva i kobasica preko ajvara pa do raznovrsnih slatkih đakonija.

Na otvaranju manifestacije prisutnima se obratila Polonca Kosić, vicekonzul Ambasade Slovenije u Srbiji rekavši da je ovo praznik koji jača vinski i kulturni dijalog između svih zemalja koje učestvuju na ovom događaju. Goste je pozdravio i glumac Boris Pingović, a onda je usledio muzički program koji je upotpunio ionako dinamičnu atmosferu. Podstaknuti dobrim raspoloženjem, gosti vinskog parka dugo u noć uživali su pored lepo ukrašene fontane, na travi, lejzi begovima i naravno ispred vinskih štandova gde je vladala neprestana gužva. Još jedna zaista uspešna manifestacije za vinski svet i Srem koji čuva i neguje bogatu vinsku tradiciju.