12.06.2025.
Vina nove Evrope degustirana u srcu Londona
Sajam Ultimate CEE Wine Fair, na kome je gostovalo 17 zemalja šire regije, bio je odlična prilika za globalnu promociju vinarstva Centralne i Jugoistočne Evrope

U Londonu je 9. juna održan Ultimate CEE Wine Fair, jedinstveni događaj u Velikoj Britaniji posvećen vinima Centralne i Jugoistočne Evrope, a jedna od zemalja - zvezda ovog važnog dešavanja bila je i Srbija.
Na sajmu su se pojedinačno predstavile srpske vinarije Erdevik, Temet. Podrum Pevac, Matalj, Šapat i Vinčić, a na masterklasovima u okviru dešavanja u prostoru St John’s Waterloo bilo je reči i o našim sortama i vinima.
Jedan od najzanimljivijih masterklasova u okviru sajma održala je Kerolajn Gilbi MW, koja je, uz Žužu Toronji, i osnivačica ovog događaja u Londonu. Na izuzetno dobro posećenom skupu o ikoničkim vinima regije ona je predstavila vina i vinske priče više zemalja šireg regiona, uključujući i Bugarsku, Hrvatsku i Srbiju.
Među vinarijama iz Srbije, Gilbi je posebno istakla negotinsku kuću Matalj, koja je, kako je rekla, kroz rad sa prokupcem – najvažnijom sortom regije, i gotovo zaboravljenim začinkom, promenila vinski imidž Negotinske Krajine čija su vina, po njenim rečima “nekada bila toliko gusta i puna alkohola da su mogla da se nose u maramici”, a danas odišu elegancijom.
Govoreći o potencijalima vinskih regija Centralne i Jugoistočne Evrope, Kerolajn Gilbi je rekla da one imaju jedan vrlo važan preduslov za uspeh:
- U današnjem vinskom svetu, ljudi tragaju za autentičnošću u onome što piju. U ovom delu Evrope postoji zaista drevna istorija vinove loze – rekla je.
Zapažen masterklas održao je i Igor Luković, vinski pisac i sudija, urednik magazina Vino & Fino i jedan od osnivača ocenjivanja GROW du Monde na kome se nadmeću vina od grašca. Na masterklasu koji je održao zajedno sa Oliverom Koulmenom, vinskim publicistom i saradnikom sajta Džensis Robinson, upravo je grašac bio u fokusu. Radionica je ponela naziv Discover GROW – master of disguise, a na njoj je bilo reči o o izuzetnoj svestranosti ove sorte, od koje se dobijaju vina od lakih i svežih, preko kompleksnih suvih vina punog tela, do čudesnih slatkih vina.
Na masterklasovima u okviru sajma posebno su predstavljena i vina iz Poljske, sa Kipra, iz Ukrajine, kao i iz Gruzije, jedne od kolevki vinarstva.
U izlagačkom delu događaja, izuzetno radoznala publika sastavljena od novinara i vinskih profesionalaca imala je prilike da degustira vina Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Moldavije, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbija, Slovačke, Slovenije i Ukrajine, i da se na taj način bolje upozna sa vinskom kulturom zemalja od kojih su neke u potpunosti integrisane u svetsko vinsko tržište, dok druge i dalje traže svoj put do punog prihvatanja na globalnoj sceni.