Možda neočivano, ali, drug
i Salon žilavke u Trebinju ove godine počeo je večerom na kojoj se nisu točila vina od žilavke, već crvena vina! I to kakva vina, na itekakvoj večeri! Na prepunoj terasi vile Pergola, u petak 17. avgusta, pred gostima su se ređali specijaliteti
Nihada Mameledžije, jednog od najboljih šefova u BiH, uz koje je hercegovačka crvena vina - najbolje blatine, tranjake i vrance - slagao
Darel Džozef, novinar magazina
Decanter.Salon žilavke i ove godine je pokazao da je manifestacija osmišljena da promoviše jedinstveni teroar. Hercegovački vinari, svesni posebnosti i potencijala svoje regije, predvođeni
Radovanom Vukojem, zajednički su stvorili manifestaciju koja ih predstavlja na najbolji način. Ove godine, proizvođača žilavke bilo je dvadesetak. Drugog dana manifestacije, 18. avgusta, na terasi vinske galerije Vukoje, u večernjim satima, smestilo se dvadesetak štandova isključivo sa vinima od žilavke. Bilo je tu noviteta, ali i proverenih favorita iz Mostara, Trebinja, Ljubuškog i drugih mesta.
Sudeći prema prikazanom, 2017. godina posebno je prijala žilavci, jer su sveža vina iz te berbe gotovo listom bila dobra.
Manastir Tvrdoš pokazao je svoju najbolju mladu žilavku koju su do sada pustili na tržište, dok su pravi hit bile boce iz eksperimentalne serije penušavca od žilavke iz vinarije
Škegro. Uz penušavac, ta vinarija je demonstrirala izvanredan kvalitet i svih ostalih žilavki u širokom spektru stilova. Vinarija Vukoje samo je nastavila da nas podseća zašto su njena vina godinama u samo vrhu u čitavom regionu, nudeći, standardno odličnu svežu žilavku, kao i odležalo, bogato i kompleksno
Carsko vino 2015. Vina je i ove godine izložio sjajni
Brkić iz Mostara, vinar osobenog pristupa poslu, čija su vina beskompromisni odraz njegove lične filozofije.
Osim sveže žilavke i kompleksnog
Mjesečara, veoma tražene macerirane žilavke odležale u drvetu, bila je tu i sjajna, elegantna i zaista jedinstvena
Greda 2015 – osobeno vino koja pored sekundarnih i tercijarnih aroma i dalje čuva primarni karakter sorte. Publici se predstavio i mostarski
Hepok, sa novim etiketama i novim vinima, a bio je prisutan i
Tolj sa bocama novog, odličnog dizajna, kao i Anđelić, Aćimović, Anđušić, Begić, Delić, Nuić, Ostojić, Ratković, Rozić, Sekulović i Vilinka. Uz vinare, svoje proizvode predstavili su i proizvođači pršuta, sira i delikatesa iz Hercegovine.
Nihad Mameledžija i Radovan VukojeIstog dana, novinari iz regiona imali su priliku da posete i novi objekat vinarije Vukoje, zgradu destilerije, smeštenu u srcu vinograda u Zasad polju. Na degustaciji je predstavljena cela linija sortnih rakija pod brendom
Grozda koje se proizvode u pogonu opremljenom najsavremenijim destilatorima. Uz lozovače od muskata, merloa i vranca, najjači utisak na prisutne ostavila je rakija od žilavke. Tu su bili i gorki liker, kao i travarica, a moglo je da se proba i Vukojevo maslinovo ulje iz malog maslinjaka od oko 1000 stabala, zasađenog sa pet različitih sorti maslina. Blago pikantno, sveže i meko ulje vrhunskog kvaliteta pokazalo je da Trebinje ima sjajan potencijal za uzgoj masline. Radovan Vukoje je istakao da uskoro planira proširenje zasada i proizvodnje.
Dvodnevna manifestacija završena je večerom i žurkom u
Vili Pergola, a pored somelijera, vinara, enologa i novinara, bili su tu i glumci i pevači iz celog regiona. Drugi Salon žilavke pokazao je kako treba da izgleda dobro osmišljena lokalna manifestacija, pa ne čudi što je instantno dobila regionalni značaj.
Ubeležite Trebinje u kalendar za narednu godinu!