Početna»Novosti»Vinska elegancija iz Božolea u Beogradu
12.12.2025.Piše: Ana Rusanov

Vinska elegancija iz Božolea u Beogradu

Spektakl u restoranu Langouste - gostovanje porodične vinarije Maison Le Nid i uparivanje vina sa sjajnim jelima Marka Đerića

novost vinska elegancija iz božolea u beogradu vinski magazin vino fino
Marko Đerić i Stefan Lardet
Maison Le Nid je mala, porodična vinarija poznata po proizvodnji ekspresivnih, teroarskih vina iz dve kultne francuske apelacije: Moulin-à-Vent (Božole) i Mâconnais (Burgundija), a tržištu Srbije odlučili su da se predstave u velikom stilu. U sinergiji sa šefom restorana Langouste Markom Đerićem, vina vinarije Le Nid predstavio je Stefan Lardet, jedan od vlasnika, pažljivo uparena sa specijalitetima restorana ovenčanog Mišlenovom zvezdicom.

Portfolio Le Nid-a kratak je i ekskluzivan, broji dva bela i četiri crvena vina. Sami naglašavaju da su njihova vina plod porodičnog nasleđa spojenog sa modernom vizijom. Iako je proizvodnja vina na imanju traje već ceo vek, savremeno poglavlje Le Nida počinje 2012. godine, kada je porodica Lardet preuzela vinograde. Preimenovali su imanje u Le Nid (Gnezdo) kao simbol porodičnog jedinstva i mesta gde se deca vraćaju. Danas imaju blizu 10 hektara i godišnju proizvodnju od oko 30.000 boca.
Vinogradi Le Nida nalaze se u Moulin-à-Vent-u, najstarijoj i najprestižnijoj grand cru apelaciji Božolea. Podeljeni su u 12 parcela koje se obrađuju isključivo ručno i na kojima se gaji isključivo game. Le Nid vinarija gaji i šardone u Mâconnais-u i u apelacijama Mâcon-Villages i Pouilly-Fuissé . Upravo tim vinima je ovo posebno veče i počelo.

Uz sveži, voćni i mineralni Mâcon-Villages iz 2023, nastao od grožđa iz šest komuna, branog između šest i deset sati ujutru kako bi mu se održala svežina, poslužen je domaći brioš sa puterom, jedno od omiljenih gastronomskih „otvaranja“ u restoranskoj ponudi Beograda. Uz to je došao i omaž šefovom nasleđu – crocque-monsieur, ali iz Hercegovine: jaje sa steljom i penom od sira iz mješine, kao i kroket punjen kajmakom, slaninom i fermentisanim medom. Škamp na ćumuru, serviran sa miso pastom, sosom od kvasca i karamelizovanim vrganjima bio je pratnja za Pouilly-Fuissé 2023 koje dolazi iz vinograda velikog svega 0.17 hektara i starog 50 godina.


Rochegres 2022 - vino koje je obeležilo događaj

A onda smo se preselili u i Božole, u slavni grand cru Moulin-à-Vent i degustaciju otvorili etiketom Tradition 2022 - blendom grožđa sa različitih parcela i jedinim pravljenim tradicionalnom metodom u Božoleu: ceđenjem celih grozdova, bez odvajanja bobica od peteljki. Prema rečima Stefana Lardeta, takav način proizvodnje čuva svežinu i kiseline, i to se u ovom vinu i te kako oseća, uz floralne i voćne note karakteristične za Božole. Šef Marko Đerić odlučio se da uz ovo vino, kako je sam rekao reskira, pa je ponudio dry aged škarpinu prelivenu sosom na bazi paradajza sa malo kulena čija se snažna aroma odlično uklopila sa svežinom vina stvarajući na nepcima pravu senzaciju.

Za razliku od prethodnog, vino Champ de Cour 2022 dolazi iz jednog, 60 godina starog vinograda i predstavlja prvu berbu u kojoj je upotrebljeno betonsko jaje – kako gnezdu i dolikuje.

- Hteo sam da probam ovu tehniku čime je vino dobilo zaobljene tanine i baršunastu teksturu – rekao Lardet. Uz ovo vino poslužene su karamelizovane brizle, što je ocenjeno kao najbolje uparivanje večeri.

La Rochelle 2022, vino koje dolazi iz vinograda sa potpuno različitim teroarom, starog više od 70 godina, koji daje koncentrisana vina u stilu pino noara ispratilo je svojevrstan omaž francuskoj kuhinji i jedino jelo prethodnog šefa restorana Langouste, Gijoma Iskandara, koje je ostalo na meniju posle njegovog odlaska – rib eye sa Golije, odležao 15 dana uz dodatak pirea od crnog pirinča i foa gra.

Sporo pripremana patka uz mus od nogica, crna trubu i lešnik, sa redukcijom nara preko svega - bila je pravi specijalitet poslužen uz najekskluzivnije vino iz Le Nid vinarije Rochegres iz 2022. Grožđe dolazi iz najstarijeg njihovog vinograda, starog više od 100 godina. Godišnje se proizvede 3000 boca, a za nekoliko godina očekuju da vinograd dobije status Grand Cru. Odležava u hrastovim buradima, od čega je samo 10 odsto novih, dok se većina vina stavlja u prošlogodišnji hrast u kom je sazrevao La Rochelle. Ovo zaista upečatljivo vino bilo je sjajna završnica nesvakidašnjeg događaja gde su vino i hrana, vinar Stefan Lardet i šef Marko Đerić stvorili pravu magiju.

Događaj je organizovala Slađana Dragićević, vlasnica distributerske kuće Barrique, koja postoji duže od 20 godina i čiji portfolio znamo po pažljivo biranim šampanjcima, armanjaku i francuskim šatoima.