U Bordou je u toku velika naučna studija koja za sada pokazuje da vino direktno utiče na emocije, i to na fiziološkom nivou, dakle nezavisno od konteksta u se konzumira. Mentor ovog projekta je dr Sofi Temper, istraživač na Institutu za vinarske i vinogradarske nauke ISVV, , a koja je Vitisphere rekla da dosadašnji rezultati ukazuju na to da je vino neposredan izvor emocija.
- Vino sa sobom nosi emocije. To nije samo fraza, već iza te teze leži fiziološka realnost - rekla je Temper.
Glavni istraživač na ovom veoma zanimljivom projektu je Ines Elali, koja je prošle godine u Bordou počela da beleži fiziološki odgovor na različite sorte i kupaže vina.
- U zavisnosti od tipa vina, menjaju se broj otkucaja srca, električna provodljivost kože...Uključuje se i nervni sistem. Vino je vektor emocija - rekla je Sofi Temper opisujući eksperimentali rad Ines Elali.
Sofi Temper tvrdi da je vino jednako snažan izazivač emocija kao i poezija, slikarstvo, muzika i druge grane umetnosti.
Eksperimenti će se nastaviti sve do sledeće godine, a rezultati treba da budu objavljeni do kraja 2023. U međuvremenu, prvi rezultati otvaraju nove istraživačke puteve, kao što su granice čula mirisa: istraživanja pokazuju da svi ljudi na svetu imaju "rupe" u doživljaju aroma, i čak 40% populacije nije sposobno da oseti sve aromatske note bibera, dok je 33% nedovoljno osetljivo na eukaliptol, glavnu aromatsku komponentu eukaliptusa.
Uprkos njegovim ograničenjima, čulo mirisa je nezamenljivo, govori Sofi Temper, i dodaje da je nos u nekim situacijama precizniji of profesionalnog uređaja za hemijsku analizu, kao kada je utvrđeno da više od 50% ispitanika može da nanjuši hemijsku supstancu bromokrezol u razređenju od 6 nanograma po litru, dok je granica mašinske detekcije - 11 nanograma po litru.