Početna»Novosti»Vina iz zemlje kedrova
20.06.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Vina iz zemlje kedrova

U Beogradu je održana degustacija vina iz pet odabranih libanskih vinarija

novost vina iz zemlje kedrova vinski magazin vino fino
Dolina reke Beka u Libanu najpoznatija je vinska regija ove zemlje
Vinski znalci i novinari imali su pre nekoliko dana priliku da u Klubu privrednika u Beogradu probaju vina iz pet odabranih libanskih vinarija, a degustaciju je organizovao njihov predstavnik gospodin Rabih Al Aki, pod pokroviteljstvom ambasadorke Libana u Srbiji, njene ekselencije Nade Al Aki.

Degustaciju je vodila Marija Radović, podpredsednica Udruženja somelijera Srbije SERSA.. Bila je to jedinstvena prilika da se srpska publika upozna sa libanskim vinima uz najpoznatije gastronomske specijalitete koji dolaze iz ove zemlje.

Iz Chateau Ksara, najstarije vinarije u Libanu koju su osnovali jezuiti dolazi beli mervah, vino od tamošnje autohtone sorte u kom se oseća podneblje – svežina sa dosta mineralnosti, note tropskog voća, citrusa i dinje. Iz iste vinarije došao je i jedan bordovski blend – Chateau Red 2018

Iz vinarije Chateau St. Thomas koja se nalazi u dolini reke Beke, najpoznatijeg vinskog regiona Libana, došla su tri vina – lagano belo vino od autohtone sorte obeidi, zatim Noor El Ain Rose u neobičnoj kupaži karinjana, sira i obeidia – lagano, pitko i lepršavo. I na kraju Chateau Red 2016, kompleksna, zaobljena bordovska kupaža sa izraženim začinskim notama.

Sa severa Libana, gde se nalazi Ixsir Winery, probali smo Grande Reserve White, kupažu vionjea, sovinjon blana i šardonea – aromatično, herbalno i lepo zaokruženo vino od grožđa koje raste na 1.400 metara nadmorske visine, zatim Grande Reserva Rose kupažu mourverdraa, sansoa i sira, kompleksan roze punijeg tela i Grande Reserva Red 2017, moćno i kompleksno vino.

Degustacija je nastavljena crvenim vinom Chateau des Coteaux Red 2018 iz Chateau Nakad, vinarije koja se diči veoma dugom tradicijom, a zatim i dva vina Domaine Wardy, porodične vinarije koja postoji od 1881. godine. Njihov Perle du Chateau White i Chateau les Cedres Red 2015 pokazali su da je Liban izuzetan vinski region o kom se na ovim prostorima ipak malo zna i da je možda kucnuo čas da se bolje upoznamo sa vinima iz ovog dela sveta.

Događaj je podržala i ambasadorka Libana, Nada Al Akl

Liban ima veoma dugu tradiciju proizvodnje vina koja seže još u biblijska vremena, a burna istorija ove istočnomediteranske zemlje itekako je uticala i na njeno vinarstvo. Danas su libanska vina poznata širom sveta, što po njihovim autohtonim sortama, pre svega belim – obeidi i mervah, što po stilu crvenih vina koji se izgradio pod uticajem Francuza. Moderna proizvodnja vina u Liban je došla sa francuskim monasima jezuitima koji su sredinom 19. veka ovde doneli ne samo način proizvodnje vina već i sorte koje dominiraju kada je reč o crvenom vinu – kaberne, merlo, sira, grenaš…

Liban, mala zemlja (osam i po puta manja od Srbije) proizvodi oko 10 do 11 miliona boca u sedamdesetak vinarija koje su uglavnom u porodičnom vlasništvu. Liban ima četiri vinska regiona – Batroun na severu, Planina Liban na zapadu, Južni Liban i najpoznatiji region – dolina reke Beke u istočnom delu zemlje. Ono što je specifično za ovo podneblje jeste da se vinogradi uglavnom nalaze iznad 1.000 metara nadmorske visine i da nije neobično da se grožđe uzgaja i na 1.600, pa i 1.800 metara nadmorske visine.