Početna»Novosti»Vina i delikatesi od Dunava do Jadrana
09.02.2017.

Vina i delikatesi od Dunava do Jadrana

Na dva masterklasa i velikoj degustaciji u novosadskom hotelu Park srpska publika upoznala se sa vrhunskim vinima i hranom iz Dalmacije i Istre, sa Kvarnera, kao i iz Slavonije, Baranje i Podunavlja

novost vina i delikatesi od dunava do jadrana vinski magazin vino fino
Svečana sala novosadskog hotela Park, bila je na momente tesna za sve ljubitelje vina koji su se u njoj okupili 3. februara. Tog petka, enolozi, vinski blogeri, somelijeri i novinari imali su priliku da se upoznaju sa vinima iz Hrvatske, na celodnevnom događaju koji je organizovala Hrvatska privredna komora. Počelo je sa dve vođene degustacije– masterklasa, na kojima su se gosti upoznali sa vinima i sortama iz različitih vinogradarskih oblasti Hrvatske. Na prvom masterklasu isprobano je 16 vina iz Slavonije, Baranje i Podunavlja, a na drugom - sedam vrhunskih vina iz Dalmacije, Istre i Kvarnera. Učestvovale su vinarije Zlatan otok, Matošević, Veralda, Kronos, Feravino, Erdutski vinogradi, Iločki porumi, Podrumi Kolar, PP Orahovica, Kutjevo, Vina Belje i Skaramuča.Prvu degustaciju vodio je hrvatski enolog Miodrag Hruškar, predstavljajući široku paletu uglavnom belih vina, od kutjevačke i iločke graševine, preko zelenog silvanca, danas u Srbiji izuzetno retke sorte, do šardonea iz Belja i vrhunskog traminca iz Iločkih podruma. Degustacija je završena isprobavanjem raskošnog traminca Erdutskih vinograda iz ledene berbe 2012.

Vinski kritičar i urednik magazina Vino & Fino Igor Luković vodio je drugu degustaciju, na kojoj je bilo dovoljno vremena i za za priču o razlikama jadranskih teroara, te kraću diskusiju o isprobanim vinima iz vinarija Matošević, Veralda, Zlatan otok i Dingač Skaramuča. Vino Grimalda bijelo 2013 iz vinarije Matošević bilo je apsolutni beli favorit učesnika degustacije, dok su teran Veralda i pomenuti Dingač podelili simpatije prisutnih.Nakon vođenih degustacija usledilo je i veliko isprobavanje vina na VIP partiju u svečanoj sali hotela Park. Zvanice su mogle da probaju sva vina sa masterklasa uz veći broj drugih etiketa, a degustaciju je pratilo i posluženje koje se ne može opisati superlativom manjim od - spektakularno. Na švedskom stolu našli su se najbolji proizvodi iz cele Hrvatske: istarski tartufi, marinirani inćuni, različiti sirevi, drniški pršut, slavonski kulen, kanapei sa delikatnom paštetom od ribe, pasta sa sosom od pečuraka i još mnogo toga.

Događaj u Hotelu Park je nastavak kampanje promocije hrvatskih vina u Srbiji. Prethodna degustacija održana je 29. novembra prošle godine u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, sa istim organizacionim konceptom.