Početna»Novosti»Vina Chateau de Gourdon predstavljena u Beogradu
29.01.2020.

Vina Chateau de Gourdon predstavljena u Beogradu

Svih šest prestižnih etiketa iz francuske vinarije u vlasništvu sistema Tikveš Châteaux & Domainеs dostupno je i na tržištu Srbije

novost vina chateau de gourdon predstavljena u beogradu vinski magazin vino fino
Sinoć je u hotelu Crystal u Beogradu francuska vinarija Château de Gourdon predstavila svoja vina. Novinari i vinski poznavaoci tom prilikom su probali šest vina ove vinarije koja je od prošle godine deo sistema Tikveš Châteaux & Domainеs. Ova vina karakterišu idealno izbalansirane sorte u kojima dominiraju voćni ukusi, duge završnice, elegantni tonovi, ali i bogat ukus i slojevitost. Vina iz ove linije nastala su na mikrolokacijama u dolini Rone i proizvode se u ograničenim količinama.

Prisutnima na degustaciji obratio se Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora Tikveša, koji je rekao da ova vina ne treba da se porede sa onima koja dolaze sa makedonskog podneblja i da ove premijum etikete dolaze iz vinograda u kojima je u jednom trenutku uveče bilo 43 stepena Celzijusa.

Prvo belo vino, Fontaine du Sud 2018, predstavlja kompleksnu kupažu od pet jednakih delova grenaš blana, klereta, ruzana, marsana i vionjea. Blede limun žute boje je tipične za mlada bela vina, istaknute arome belih cvetova, citrusne arome mandarine i pomorandže, kao i i koštunjavog voća, breskve i kajsije.

Nakon njega, usledilo je Terrasse au Soleil 2018, vino napravljeno od grenaš blana. U njemu su istaknute arome belih cvetova, voćne arome zrele dinje, meda, pomorandže, bele breskve i sekundarne arome lešnika, vanile, svežeg hleba i putera. Punog je tela.

Sledeće vino bilo je roze Mistral Au Jardin 2018, kupaža sinsoa (60%) i grenaš noara (40%), srednje intenzivne roze boja sa aromama cvetova, ruža, ljubičice, voćne arome trešnje, jagode, maline, citrusa i začinskih nota sveže mlevenog belog bibera. Ovo vino je umerenih kiselina i srednjeg tela i srednje duge završnice.

Jolie Balade 2018 je prvo crveno vino koje je bilo posluženo sinoć. Ono predstavlja kompleksnu kupažu grenaš noara, siraa, karinjana, sinsoa i muverdra. Boja mu je rubin crvena sa refleksijom kore pomorandže, dok je miris izuzetno kompleksan sa mešavinom slatkih začina zvezdastog anisa i sveže mlevenog bibera. Prošarano je cvetnim notama i likerom od višnje. Reč je o suvom crvenom vinu srednje intenzivne kiselosti, srednje do jakog alkohola i nežnih suptilnih tanina.

Posle ovog vina, na red je došlo Vase de Pierre 2017, koje predstavlja tradicionalnu kupažu grenaš noara i siraa. Vinu odlikuju mirisne note zrelog crvenog i crnog šumskog voća, kupina, ribizli, trešnje, borovnice i začinske arome majčine dušice sa umerenim kiselinama. Punog je tela i moćne duge završnice.

Za kraj, posluženo je vino Terrasse à l’Ombre 2018, kupaža siraa (65%) i grenaš noara (35%). Vino je tamnocrvene boje rubina sa purpurnim nijansama, mirisnih nota zrelog crvenog i crnog šumskog voća, dopunjeno začinskim mirisima svežeg bibera, slatkih orijentalnih začina i aromatičnih biljaka i prefinjene duge završnice. Ima potencijal za dugo оdležavanje.

Povezani unosi