07.03.2020.
Velika promena u francuskom vinarstvu
Francuzi su konačno standardizovali proizvodnju prirodnih vina: Etiketu Vin Méthode Nature moći će da nose vina proizvedena po strogim ekološkim kriterijumima
Posle višegodišnjih pregovora i analiza uticaja ove odluke na vinsku industriju, Francuska je uvela oznaku za prirodna vina - Vin Méthode Nature. Ovu odluku potvrdile su sve relevantne institucije u zemlji koja ubrzano prihvata - a često i predvodi - ekološke trendove u vinarstvu.
Kako bi ovu oznaku dobila samo vina koja je apsolutno zaslužuju, određeno je da se o sprovođenju standarda brine sindikat proizvođača prirodnih vina kojim predsedava vinar Žak Karože. Sindikat obuhvata vinare i trgove vinima, a za sada ima oko 250 članova.
Kriterijum da vino dobije oznaku Vin Méthode Nature je sledeći: grožđe mora biti iz organske proizvodnje i ubrano ručno, pri vinifikaciji ne sme biti nikakvih aditiva, a kvasci moraju da budu najstrožije lokalni, iz vinarije i vinograda. U slučaju stavljanja sumpora, količina ne sme da pređe 30 miligrama po litru i to se mora eksplicitno navesti na etiketi.
Planiraju se redovne i stroge kontrole vinarija čija će vina nositi ovu etiketu, najavio je Žak Karože:
- Vina će biti redovno proveravana, kako bi se videlo da li sadrže sumpor. Takoće, svake godine ćemo testirati vinarije u tri nasumice odabrane oblasti. Kontrolisaćemo poreklo grožđa, metod uzgoja, način berbe i odsustvo pesticida - rekao je Karože.
U prošlosti je bilo mnogo manipulacija sa oznakama "prirodno vino", od kojih je najpopularnija bila mešanje industrijskog vina sa onim iz organske proizvodnje.
- Besramni ljudi koristili su reč "prirodno" kako bi prodavali proizvode koji nemaju nikakve veze sa našom vizijom - govori Karože.