15.03.2021.Piše: Jelena Stojčić
Uvek sveže, nikad zamrznuto, ili obrnuto?
Priznati šefovi kažu da dve važne namirnice – testo i meso – odlično podnose zamrzavanje, što im tokom pandemije dosta pomaže u radu
Ako je pandemija nečemu naučila restoratere širom sveta, to je vrednost smrznute hrane. Uvek sveže, nikad smrznuto, slogan je koji i ovog proleća sigurno neće biti u modi među kuvarima i vlasnicima restorana, naročito jer su dobro svesni koliko su bacili sveže hrane, još u martu prošle godine. U restoranima se zamrznuta hrana oduvek koristila, može da se čuva prilično dugo, a da se ne pokvari i dosta je praktična ukoliko veče slučajno krene po zlu.
Ali, ne zadržava svaka hrana kvalitet kada se zamrzne. Postoje dve namirnice, slažu se mnogi svetski šefovi, koje bi obavezno trebalo da se čuvaju zamrznute u kuhinjama ugostiteljskih objekata.
- Meso u restoranu definitivno treba da bude zamrznuto, bez obzira na pandemiju, uvek - izjavio je za Business Insider Nik Liberato, kuvar i zvezda Netfliksovog serijala Restaurants on the Edge.
Sa njim se slaže i šef poznatog restorana Top of the World u Las Vegasu, Robert Lomeli. On tvrdi da je piletina najbolja za zamrzavanje, jer je uglavnom mala i brzo se odledi, kao i da svinjska i goveđa rebra takođe dosta zadržavaju kvalitet prilikom zamrzavanja. Osim mesa, ovaj šef smatra i da je testo odlična namirnica za zamrzavanje, bilo da je sirovo ili delimično pečenojer svakodnevno može da se koristi za pravljenje sopstvenog hleba i peciva.