Početna»Novosti»Umro je otac pojma 'bistronomija'
27.01.2020.Piše: Nenad Kostić

Umro je otac pojma 'bistronomija'

Sebastijan Demoran bio je inventivni gastro kritičar koji je promenio svetku restoransku scenuc

novost umro je otac pojma bistronomija vinski magazin vino fino
Oni koji prate mene i oseke svetske gastronomije akutno su svesni da je gastro scena planete pretrpela ogromne promene u poslednje dve decenije. Ako želimo da sumiramo ove promene u jednom kratkom opisu, one bi glasile ovako: osamdesetih prošlog godina je za imućne ljude večera kojom se potvrđuje društveni prestiž predstavljala kombinaciju kavijara, jastoga i preskupog šampanjca, a danas, deset godina nakon kraja finansijske krize koja je rastresla temelje hedonističkog sveta, ta večera predstavlja odabrane zalogaje iz ekološkog uzgoja praćene vrhunskim, znalački odabranim vinom koje može, ali i ne mora biti preskupo - važno je da ima "pedigre" i priču. A ta se večera odvija u neformalnom, udobnom ambijentu koji poziva na veseo razgovor i uživanje u svakom zalogaju.

Možda se, kada je hrana u pitanju, nikada ranije nisu u tolikoj meri približili hedonistički afiniteti srednje i visoke klase, a šefovi nove generacije insistiraju na ekskluzivnosti koja podrazumeva ekološku održivost hrane i jednostavnost stavlja ispred kitnjastosti.

Reč koja objedinjuje sve ove trendove i visoku kuhinju približava "masama" je - bistronomija, a francuski kritičar Sebastijan Demoran, koji je 21. januara umro u 50. godini, skovao je ovu reč pre šesnaest godina i time predvideo početak gastronomske revolucije koja je, zahvaljujući njemu, od početka imala sasvim jasno i prepoznatljivo ime.

Aleksandr Kamas, urednik francuskog vodiča Le Fooding, u oproštaju od prijatelja i kolege ispričao je da se dobro seća dana kada je nastao ovaj izraz, koji je Demoran kasnije smišljeno pustio u svet kako bi pomogao da se opišu novi trendovi u ugostiteljstvu:

- Nemamo često priliku da direktno svedočimo radosnom istorijskom događaju - napisao je -Kamas, prisetivši se da je u jesen 2004. slavni kritičar, u pokušaju da definiše pariski restoran Mon Vieil Ami, čiju je bistro kuhinju vodio veliki šef Antoan Vesterman, upotrebio reč "bistronomski" da opiše ovaj lokal u kome su se spajali visoka kuhinja i vrlo neformalan, malo "otkačen" duh.

- Pustio si tu svoju genijalnu reč da živi svoj život u izdanju Foodingovog vodiča za 2004, u tekstovima tvojih kolega gastro kritičara… Kad sam nakon nekoliko godina video zbirku recepata sa "bistronomskim" receptima mislio sam da haluciniram - ispričao je Kamas.

Sebastijan Demoran postao je slavan u Francuskoj pre deset godina, kada je vodio prvu sezonu francuskog serijala Master Chef. Šarmantni kritičar oštrog jezika našao se u centru pažnje javnosti, iak su u emisiji sudile i slavnije ličnosti, kao što su šefovi Frederik Anton i Iv Kamdebor.

Demoran, dete iz diplomatske kuće, rođen je u Zimbabveu, a detinjstvo i mladost proveo u zemljama od Velike Britanije do Japana. Posle studija na Sorboni, počeo je karijeru kao novinar, da bi se ubrzo zasitio od toga i otvorio bistro Bel Ordinaire. Sudbina je želela da postane najpoznatiji po svom angažmanu gastro kritičara: Francuzi su se zaljubili u njegov pronicljiv, nemilosrdan duh u kome su se stekli galski hedonizam, dubinsko poznavanje hrane i vrlo široko opšte obrazovanje.