Početna»Novosti»Umro je čovek koji je slučajno izumeo tiramisu
31.07.2024.

Umro je čovek koji je slučajno izumeo tiramisu

Roberto Loli Lingvanoto 1972. godine ispustio je činiju maskarponea u posudu u kojoj je mutio jaja i šećer i shvatio da je na tragu sjajne poslastice

novost umro je čovek koji je slučajno izumeo tiramisu vinski magazin vino fino
Jedan od dva tvorca tiramisua, Roberto Loli Lingvanoto, umro je u 81. godini, kako su preneli italijanski mediji citiravši saopšenje restorana La Beccherie u Trevizu. Lingvanoto je čast da ga zovu ocem čuvene poslastice delio sa restoraterom Adom Kampeolom koji je umro pre tri godine u 91. godini života.

Legenda o nastanku tiramisua kaže da je Lingvanoto 1972. godine slučajno izumeo tiramisu tako što je, radeći u kuhinji restorana La Beccherie u Trevizu, ispustio činiju maskarpone sira u posudu u kojoj je mutio jaja i šećer za sladoled od vanile. Lingvanoto je probao mešavinu i shvatio da je na tragu nečeg novog i sjajnog.

O svom izumu je obavestio vlasnika Adoa Kampeola i njegovu suprugu Albu. Zajedno sa Albom, razvio je recept, a Ado Kampeol je preuzeo na sebe popularizaciju slatkiša koji se sastoji od piškota natopljenih kafom i maskarpone sira. Nakon manje od jedne decenije, tiramisu, za koji mnogi i kod nas veruju da je mnogo stariji slatkiš, postao je zaštitni znak Treviza, a recept je počeo da se širi po Italiji i celom svetu. Italijanski mediji su i Kampeola i Lingvanota nazvali očevima maskarponea.

Širom Italije i planete prave se razne verzije tiramisua koje uključuju i slatka vina i žestoka pića kao što je rum, ali originalni recept, stvoren u restoranu La Beccherie otvorenom 1939. godine, ne sadrži alkohol.