21.06.2023.
Ugostiteljstvo se menja munjevitom brzinom
Upotreba AI, automatizacija, sumrak visoke kuhinje, rast "casual" kuvanja: na skupu u organizaciji METRO HoReCa centra analizirani su trendovi u hotelijersvu i gastronomiji

Povodom obeležavanja decenije postojanja METRO HoReCa centra, održan je stručni skup pod nazivom Trendovi u ugostiteljstvu za 2023. i 2024. godinu, na kome su predstavnici nekih od najpoznatijih i najuspešnijih hotela, restorana, udruženja i malih ugostiteljskih privrednika u Srbiji, razgovarali i izdvojili ključne trendove u ovoj oblasti.
Tokom razgovora, učesnici su razgovarali o dešavanjima u svetskom, ali i domaćem ugostiteljstvu, posledicama pandemije i promenama koje su se desile i koje slede. Skup su vodili Uroš Urošević, poznati šef kuhinje i prethodni rukovodilac METRO HoReCa centra i Milica Aleksić, doktor nauka u oblasti gastronomije i današnji rukovodilac METRO HoReCa centra.
Učesnici su izdvojili ključne trendove i dešavanja, za koje smatraju da će u ovoj i narednoj godini trasirati put razvoja ugostiteljsta. Razvoj fast & fine i fast & casual koncepata koji stvara prisniju atmosferu u restoranu izdvojen je kao veoma važan, uz stvaranje novih gastro zona sa malim i specijalizovanim delatnostima. Jedan od istaknutih svetlih primera koji je uneo novinu na gastro scenu, kako su prisutni okarakterisali – "od bunta do trenda“, je do sada jedinstveni Koordinata street u Zemunu. Još jedan zajednički stav okupljenih za okruglim stolom jeste da je opstanak i dalji razvoj fine dining koncepta upitan, te da će biti neophodno da se izvrši samo redefinisanje značenja ovog pojma.
Pomenut je i rast automatizacije i upotrebe tehnologije procesa pripreme hrane, naročito u svetlu manjka radne snage i potrebe za ujednačenjem kvaliteta hrane. Održivost, rečeno je, dobija sve veći uticaj na biznis, usled sve više gostiju koji žele da se hrane u objektima koji imaju minimalan ili manji uticaj na životnu sredinu.
Bezbednost hrane, kvalitet i poreklo namirnica će, smatraju učesnici skupa, biti prioritet za restorane i hotele, a očekuje se i pojednostavljenje i viši nivo efikasnosti kroz uvođenje digitalnih sistema, koji mogu značajno olakšati praćenje i verifikovanje ispunjavanja svih standarda bezbednosti i optimizirati proces monitoringa rizika i vreme vođenja evidencija.
Što se hotela tiče, u budućnosti se očekuje razvoj novih koncepata, sa sve manje vidljivom razlikom između poslovnih hotela i onih namenjenih opuštanju. Očekuje se da će sve više hotela pružati takozvani Bleisure (Business & Leisure) koncept. S druge strane, u ruralnim sredinama očekuje se nastanak novih spa hotela, velnes centara i sličnih uslužnih okruženja.
Nove tehnologije će imati sve veću ulogu, posebno HiTech Housekeeping koji istovremeno može biti odgovor i na povišene sanitarne standarde, ali i na nedostatak radne snage, a isto važi i za hotele sa implementiranom AI u uslužnim i servisnim sektorima.
U cilju pružanja što kvalitetnije usluge i zadržavanja radne snage, domaće hotelijerstvo u narednim godinama bi moglo uvesti naplaćivanje usluga kao zasebne stavke, koje je u svetu uveliko prisutno.
U narednim godinama će tema uparivanja hrane i pića biti jedna od ključnih, što je dodatno postalo važno dolaskom dva vodiča u Srbiju: Michelin i Gault & Milau. a kao značajan pomenut je i koncept Wine Vision of Open Balkan i Food Vision of Open Balkan