Početna»Novosti»U poseti biodinamičkim pionirima sa Fruške gore
26.04.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

U poseti biodinamičkim pionirima sa Fruške gore

Imperator & Salaxia najavljuju uzbudljiva dešavanja u narednom periodu, od prvog penušavog vina u mikroseriji do proširenja kapaciteta vinarije

novost u poseti biodinamičkim pionirima sa fruške gore vinski magazin vino fino
U prvoj i jedinoj organskoj i biodinamičkoj vinariji u Srbiji Imperator & Salaxia najavili su uzbudljiva dešavanja u narednom periodu. Posle spajanja dve vinarije, Imperator i Salaxia, u kojima su se opredelili za proizvodnju vina uz minimalnu primenu enoloških sredstava, u junu očekuju izlazak prvog penušavog vina u mikro seriji, sa ciljem da ispitaju kako će proći na tržištu. Uspeh od prošle, veoma izazovne godine bio je i to što su uspeli da sačuvaju traminac do kasne berbe. Od sasušenih bobica dobili su slatko vino sa čak 180 grama zaostalog šećera, sa dovoljno kiselina i strukture. Takođe, Vanja Tadić, enolog vinarije Salaxia kreirao je i oranž vina od malvazije i sovinjona, sa spontanom fermentacijom, stvorivši stil koji će, kako kaže, naći put do poznavalaca koji to umeju da prepoznaju i cene.

Prošle godine počeli su i radovi na izradi novog proizvodnog objekta u vinogradu, jer je potrebno proširiti sadašnje kapacitete, a završetak prve faze radova očekuje se naredne godine. Ovih dana, njihov restoran Fig, koji je odmah po otvaranju pobrao sve same poztivne kritike, obeležava prvu godišnjicu postojanja, a sve ove vesti podelio je sa predstavnicima medija tim vinarije na čelu sa direktorkom Đurđom Katić.

Uz piće dobrodošlice, pino griđo Bela vrana iz vinarije Salaxia i Brankovaču, šljivovicu kupažiranu od četiri berbe organski gajene šljive, odmah nam je postalo jasno zašto je ovo mesto prošlog leta bila nezaobilazna tačka svih ljubitelja dobre gastronomije.

Restoran se nalazi u sklopu vinarije koja je osnovana 2009. godine pod imenom Salaxia, a dve godine kasnije je sklopljeno partnerstvo sa vinarijom Imperator i danas dve vinarije rade u simbiozi i proizvode dva brenda biodinamičkih vina.

- Kapacitet vinarije je oko 100.000 litara, međutim, nama proizvodnja varira iz godine u godinu, jer su vinogradi u različitim godinama i još uvek nisu svi zasadi zreli, ali i zato što je organska i biodinamička proizvodnja u godinama kao što je bila prošla uzrokovala manje prinose grožđa po čokotu. Kvalitet nema kompromis i nama je u interesu da ono što proizvedemo zaista bude vanserijski jer vanserijske napore ulažemo u vinogradu, a zatim i u podrumu. Sve je usmereno na veliki rad u vinogradu. Opredelili smo se da koristimo minimum enoloških sredstava i kompletnu mikrobiološku strukturu koja dolazi na grožđu iz vinograda, i da većinu vina pokušamo da fermentišemo sa autohtonim kvascima što malo ko radi i izazov je samo po sebi. Od starta smo krenuli jednim drugačijim putem za koji mislimo da je jedini dugoročno ispravan, i ne možemo drugačije da se ponašamo ni u podrumu - kaže Đurđa Katić.

Posle obilaska inoks i barik sale, ekipa novinara uživala je u delicijama restorana Fig, uz probrana vina Salaxia i Imperator. Grilovani koziji sir lepo se uklopio sa svežim vinom Imperator Klod 2022 od sovinjon blana, a usledio je pate od zeca sa sosom od maline i džemom od crvenog luka, uz traminac Imperator Gratio 2022. Šardone Burlesque 2021 vinarije Salaxia bio je pratnja kapeletima punjenim sirom, a pino noar vinarije Imperator svinjskoj potrbušini na kremi od žute paprike i sataraša. Za kraj, premijera sa novog jelovnika koji potpisuje Dragana Kalaba – desert od bele čokolade na sosu od vanile i sa nugatom i lešnicima, i to uz uz Flavius 2017, slatko vino od traminca.

Iako ovoga puta vremenski uslovi nisu dozvolili da uživamo u bašti i na otvorenom, jasno nam je da će Fig, po svemu sudeći, i ove godine biti omiljena tačka za kvalitetan beg iz gradske vreve.