Početna»Novosti»U modi je crno vino: ne crveno, već zaista crno!
28.03.2018.

U modi je crno vino: ne crveno, već zaista crno!

Novi trend nije nastao skorim opitima, već otkrićem vina koja postoje već vekovima

novost u modi je crno vino ne crveno već zaista crno vinski magazin vino fino
Vinari širom sveta u poslednje vreme su počeli, možda, i da preteruju sa eksperimentima: rastuća popularnost vina i sve veći broj mikrovinarija doveli su do stvaranja vizuelno veoma neobičnih vina. Neka su, kao oranžno vino, uspela da se, čini se, trajno probiju na tržište, neka, kao plavo vino, izazivaju zgražavanje ljubitelja vina. Najnovija moda je - crno vino, i nije nastala skorim eksperimentisanjem, već otkrićem vina koja postoje već vekovima.

Crno vino, a ne crveno. Black wine, vin noir, ne red wine ili crveno vino.

Dakle ,ovaj naziv nema nikakve veze sa time što u Srbiji većina stanovništa još uvek koristi izraz crno vino umesto crveno, već sa time što je u pitanju vino boje koja se zaista približava crnoj. Tradicionalno, crna vina pravila su se u regiji Kaor u Francuskoj, na jugozapadu Francuske, smeštenoj između mnogo slavnijih oblasti Bordo i Lanždok-Rusijon. Vina iz apelacije Kaor koja smeju da nose oznaku Vin noir de Cahors moraju u sebi imati najmanje 70 procenata malbeka, a premijum vina iz ove oblasti moraju biti napravljena isključivo od malbeka.

Kako Vašington post piše u tekstu koji se bavi rastućim fenomenom crne hrane i pića koji se protivi svim dosadašnjim gastronomskim modama, crna vina imaju različite profile ukusa - od lakih vina do onih punog tela, od kiselih do slatkastih - ali sva, navode, imaju notu borovnice. Ovo važi i za vina iz Kaora i za ona iz Gruzije. Naime, vina od sorte saperavi odlikuju se izuzetno tamnom nijansom ljubičaste boje. U poslednje vreme, ova vina od najpopularnije gruzijske sorte počela su da se prodaju u SAD i Evropi, a vinari širom sveta eksperimentišu sa sortom saperavi koja daje veoma pitko, elegantno vino sa začinskim i voćnim nijansama.

Majkl Ostin, vinski kritičar Čikago tribjuna kaže da crno vino ukusom zaslužuje ozbiljnu hranu.
- Ovo vino ima hrabar ukus koji može da se nosi sa crnim tartufima, govedinom, mesom divljači i pačjim konfitom - napisao je.

Pisac teksta u Vašington postu tvrdi da je crno vino logičan izbor epohe: naglašena, "devojačka" vedrina rozea postaje aut, a u žižu ulaze vina koja nose sa sobom ozbiljnost koja je u skladu sa preovlađujućim raspoloženjem našeg vremena.