25.10.2019.
U Metrou održan ekološki kulinarski maraton
Učesnici su imali zadatak da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija
Kulinarski maraton ”Cookathon” održan je kao završni događaj trogodišnjeg projekta ”Hrana sutrašnjice” (Food for Tomorrow) Švedskog instituta i ambasade Švedske Srbiji, u saradnji sa Metro HoReCa centrom u Beogradu. U takmičenju u kuvanju učestvovalo je šest tročlanih ekipa koje su činili po jedan kuvar, jedan bloger posvećen pripremanju hrane i jedan učenik kuvarske škole.
Projekat približava i objašnjava ciljeve održivog razvoja kroz hranu, svima važnu i blisku. Zadatak je bio da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija.
- Namera nam je bila da kroz ”Hranu sutrašnjice” ukažemo na važnost održive hrane i njenog značaja, kako za zdravlje svakog pojedinca, tako i za očuvanje planete. Tokom tri godine ambasada je sarađivala sa Švedskim institutom u nameri da se ideja o zdravom pripremanju hrane proširi i u Srbiji i u regionu. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane u Srbiji - rekao je zamenik ambasadora Švedske Juakim Vern.
Menadžerka projekta ”Hrana sutrašnjice” Birgita Tenander iz Švedskog instituta kaže da je namera bila da se ljudi inspirišu da proizvodnji i konzumaciji hrane pristupe na ekološki održiv način, sa izgrađenom svešću o tome koja se količina hrane baci tokom pripreme obroka.
- Imali smo više od deset događaja u regionu i po prvi put su se sreli mali proizvođači hrane sa poljoprivrednicima, kuvarima, vlasnicima restorana, ekološkim aktivistima, medijima i blogerima. To dokazuje da je hrana tema koja nas povezuje, ona je važna svima i meni je bila čast da upoznam i sarađujem sa ljudima koji se na pravi način bave održivom hranom - rekla je Birgita Tenander. Ona je dodala da je hrana izazovna tema, bez obzira na to da li neko živi u selu ili u gradu i da je ohrabruje činjenica koliko je ljudi u regionu spremno da promeni pristup pripremi hrane zarad zdravlja i očuvanja planete.
Među učesnicima je bio i švedski kuvar Magnus Naes, koji je osmislio vegetarijanski jelovnik za učenike u školama u Stokholmu – jer su upravo oni to tražili.
Kao rezultat kulinarskog takmičenja ”Cookathon”, ambasada Švedske u saradnji sa Metro HoReCa centrom, objaviće prvi održivi kuvar u kojem će biti predstavljeni recepti za pripremu obroka u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.