Početna»Novosti»Tri vinarije koje su obeležile deceniju
22.12.2021.

Tri vinarije koje su obeležile deceniju

Vinskim kućama Aleksandrović, Kovačević i Radovanović dodeljene su decenijske nagrade magazina Vino & Fino

novost tri vinarije koje su obeležile deceniju vinski magazin vino fino
foto: Martin Candir
Desetogodišnjica magazina Vino & Fino bila je prilika da se dodele priznanja onima koji su dali ključni doprinos munjevitom razvoju naše vinske i gastronomske kulture u deceniji za nama. Na proslavi u beogradskom hotelu Crowne Plaza tri važne vinske kuće, Aleksandrović, Kovačević i Radovanović, dobile su priznanja za vinarije decenije. Ovo su zvanična obrazloženja odluka o nagradi.

VINARIJA ALEKSANDROVIĆ, ŠUMADIJA

Konstanta i simbol kontinuiteta moderne vinske scene u Srbiji, vinarija Aleksandrović, bila je prva u kojoj je spona sa tradicijom jasno artikulisana i na prirodan način spojena sa savremenim vinarskim praksama. Sve je počelo u Vinči kraj Topole, sa Trijumfom i receptom za kupažu dobijenim i sačuvanim iz podruma kralja Aleksandra. Kao što je već ranije pisano na stranicama ovog magazina, taj sovinjon blan začinjen rizlingom i belim pinoom postao je otelotvorenje i simbol mukotrpnog puta izgradnje poverenja i nove reputacije čitave vinske Srbije. Vinarija Aleksandrović brzo je rasla i to veoma svestrano, suvereno vladajući i žanrovima moćnih bordovskih kupaža, kao i rizlingom, pinoom i šardoneom. Božidar Aleksandrović, rodonačelnik vinarije je čovek koji tri puta meri da bi jednom sekao, a ume da bude beskompromisan i čvrst u stavovima i kao takav zasluži poštovanje, posebno kada se pogleda u postignute rezultate.

foto: Vinarija Aleksandrović

Osim mirnih vina koja su stilski hirurški precizno izdefinisana zahvaljujući temeljnim praksama enologa Vlade Nikolića, u vinariji Aleksandrović s razlogom se diče i svojim kompleksnim penušavim vinima izuzetnog kvaliteta. Veoma posvećeni komunikaciji sa svojim krajnjim kupcima, stvorili su publiku koja ih verno prati. Njihova vina menjaju se vremenom, ali uvek na bolje. Savladavši sve discipline sa internacionalnim sortama, pre pola decenije sa jednakom strašću i adekvatnim uspehom posvetili su se i prokupcu. U vinariji Aleksandrović nagrade odavno više ne broje, a svoju publiku temeljno šire i u Evropi, Americi, Kini… Njihova vrata otvorena su za posetioce koji će biti ugošćeni istinski vrhunskom hranom i uslugom, sasvim u skadu sa reputacijom njihovih vina. Zato, ni jedna dodela decenijskih priznanja u današnjoj Srbiji ne bi bila kompletna bez vinarije Aleksandrović.

VINARIJA KOVAČEVIĆ, FRUŠKA GORA

Miroslav Kovačević, ili samo Mire - kako ga znaju svi u vinskom poslu, početkom milenijuma krenuo je u oživljavanje porodične vinarske tradicije, postaviviši na noge vinariju Kovačević, jednu od predvodnika fruškogorske vinske renesanse i danas jednu najprepoznatljivijih vinarija u Srbiji. Pre skoro dve decenije, početne pozicije na tržištu vinarija Kovačević zauzela je svojim šardoneom, i danas verovatno najprodavanijim vinom od te sorte na domaćem tržištu. Usledio je Aurelius, a za njim i druga vina. Mire Kovačević svoju vinariju razvijao je postupno, ali preduzimljivo, ne gubeći vreme. Prvi tradicionalni penušavac modernog doba na Fruškoj gori napravili su baš oni, a kao prvi privatni podrum u čitavoj Srbiji, upustili su se i u uspešnu proizvodnju svežih penušavih vina šarmat metodom.

foto: Vinarija Kovačević

Vinarija Kovačević rasla je organski, korak po korak, sve vreme se držeći Miretove maksime da dobro vino ne može biti napravljeno od lošeg grožđa. Kada je i dvorište porodične kuće postalo tesno za nove podrume, svu opremu, sudove za odležavanje, ali i goste i posetioce, na padini ispod Iriškog venca podignuta je Vinska kuća Kovačević, nezaobilazna vinska, gastronomska tačka Fruške gore u kojoj se uvek traži stolica više. Kupovinom nekadašnjeg zadružnog podruma u Irigu, vinarija Kovačević proširila je kapacitete i ušla i u segment svežih, pristupačnijih vina pod brendom OrfeLine. Danas su, po broju boca, najveća privatna vinarija u Srbiji. Njihovi vinogradi prostiru se na desetinama hektara, i dalje se šireći iz godine u godinu. Svoj portfolio uporno šire i osvajanjem novih stilova, ali i novim standardima kvaliteta. Kovačevićeva premijum Edicija S svake godine iznedri neko novo izvanredno vino, dok je Edicija R rezervisana za posebna vina iz najboljih berbi, kao i bela sortna vina iz amfora. Vinarija Kovačević i dalje obnavlja, podiže i osvaja nove segmente trižšta, a po svemu sudeći, još dugo će biti tako.

PODRUM RADOVANOVIĆ, ŠUMADIJA

Biti prvi nije lako. Ostati prvi još je teže. Podrum Radovanović je bio prvi privatni podrum u Srbiji kada je osnovan 1990. godine, i do danas je ostao među prvima kada pomenemo srpski kaberne, Šumadiju ili vina iz Srbije uopšte. Utemeljitelj vinarije, smireni, tihi i vredni Miodrag Mija Radovanović, čovek je koga baš sve kolege poštuju, sa dobrim razlogom. On je bio vinar koji je, bivajući jedan od rodonačenika obnove srpske vinske industrije, ponudio tržištu kaberne drugačiji od svih do tada. I pored svih drugih, jednako dobrih i upečatljivih vina u svom portfoliju, Podrum Radovanović sa razlogom je ostao najprepoznatljiviji upravo po kaberne sovinjonu. U njegovoj vinariji, ova sorta ima nekoliko različitih lica i izraza, od klasičnog kaberne sovinjona, preko kupaže sa kaberne franom i sjajne odležale rezeve, pa sve do velikog kabernea Réserve Special iz 2012, vina koje je steklo kultni status.


foto: Podrum Radovanović

Osim sa kaberneom, Podrum Radovanović dokazao se i upečatljivim šardoneima, rizlingom, belim sovinjonom i pino griđom. Njihov podrum mesto je gde uvek odležava nešto novo, drugačije i bolje, jer kako kaže Mija: „Vino je jedna beskrajna priča, u kojoj zaplet stvaramo mi sami, a rasplet može da uobliči samo vreme. Kada je u pitanju kvalitet mojih vina, znam da ovde nije kraj, jer uvek može i bolje“. Vina vinarije Radovanović postala su u proteklim decenijama zlatni standard srpskog vinarstva, ona na koje uvek možete da se oslonite i kojima se uvek rado vraćate.

Povezani unosi