13.11.2024.
Trema i teški zadaci: Uzbudljivo polufinale somelijerskog nadmetanja
Dvanaest somelijera dalo je sve od sebe da osvoje sudije takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East, a u finale će ući samo troje
Dvanaest polufinalista takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East
Od četrdeset i jednog somelijera i somelijerke koji su se nadmetali u četvrtfinalu takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East, u konkurenciji za titulu najboljeg je, nakon polufinala, ostalo samo troje! Sve do samog finala koje će početi u petak, 15. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu neće se znati ko su najbolji od najboljih, a polufinale održano u sredu, 13. novembra bilo je više nego uzbudljivo.
U polufinalu, nažalost, nije bilo našeg takmičara Vuka Vuletića, koji nije uspeo da se u četvrtfinalu plasira u naredni krug takmičenja, a ovo su imena dvanaest somelijera i somelijerki koji će tek u petak saznati da li su uspeli da uđu u finale: Suvad Zlatić iz Austrije, Antoan Lehebel iz Belgije, Džonatan Guvea iz Danske, Mik Pare iz Estonije, Paskalin Lepeltje iz Francuske, Florijan Rihter iz Nemačke, Elefterios Hanijalidis iz Grčke, Franćesko Koski iz Italije, Martinas Pravilonis iz Litvanjije, Lukas Vigman iz Holandije, Frančesko Marcola iz Norveške i Tomaš Žak iz Poljske.
Ovo je tek treći put da je novinarima omogućeno da prate polufinale, a mi smo imali privilegiju da zavirimo na ovo izuzetno takmičenje čiji je organizator u Srbiji Udruženje somelijera Srbije SERSA, uz ogromnu podršku iskusnih volontera iz Međunarodnog udružena somelijera ASI.
U potpunoj tišini, dvanaestoro somelijera je rešavalo izazovne zadatke, a u skladu sa reputacijom ovog takmičenja ispitna pitanja bila su složena i zahtevala su suvereno vladanje teorijskim pojmovima o vinu i drugim alkoholnim napicima, eleganciju i sigurnost servisa, kao i umeće organoleptičke analize.
U prvom polufinalnom zadatku, somelijeri su imali osam minuta za senzornu analizu dva vina, roze i crvenog, a trebalo je i da smeste ta vina u pravi potrošački opseg. U nastavku, pred somelijere je izneto po četiri piva u neprozirnim čašama, u opsegu stilova od lagera do vrlo aromatičnog belgijskog piva. Somelijeri su dobili i misiju da pomognu u proslavi poslovnog uspeha oca i ćerke, tako što su, u okviru zadatog budžeta, ponudili adekvatno uparivanje hrane i vina.
Nakon ovog zadatka usledio je servis, deo koji uvek izaziva veliku pažnju publike i zahteva savršen fokus takmičara. Sastavljači ispitnih zadataka opredelili su se za zaista egzotično vino, oranžno vino od japanske sorte košu iz prefekture Jamanaši. Delikatno vino od vizuelno najlepše sorte vina na planeti neki su somelijeri služili uz pomoć dekantera, kako bi dodatno razvili njegove arome cveća i citrusa.
Od takmičara je traženo i da prime paket brut šampanjca, utvrde da li se etikete slažu sa fakturom, i boce pohrane u vinski podrum, to jest u vinski frižider. Naizgled jednostavan zadatak barem jednog takmičara, koji je briljirao u servisu košu vina, možda je koštao plasmana u finale, jer je, verovatno zbog treme – zaboravio da vina stavi u frižider.
Zanimljiva ispitna pitanja, motivisani takmičari, kontrolisan, strog ambijent u kome kandidate za veliko somelijersko priznanje apsolutno ništa nije ometalo da se fokusiraju na zadatke, sami učesnici koji su ponekad i izgarali u želji da sudijama prikažu dubinu svog vinskog znanja - sve ovo obećava spektakularno finale najvećeg somelijerskog takmičenja na tlu Evrope.