Početna»Novosti»TEROAR BEZ KOMPROMISA
26.01.2021.

TEROAR BEZ KOMPROMISA

Vinarija Temet izrasla je u istinskog predvodnika trenda autentičnih vina sa snažnim potpisom podneblja. Interpretacija prokupca u crvenim vinima najbolji je dokaz za to

novost teroar bez kompromisa vinski magazin vino fino
Za tek malo više od jedne decenije od svojih početaka, vinarija Temet izrasla je u jednu od najautentičnijih vinarija, ne samo u Srbiji, nego i znatno šire. Odavno prepoznata kao promoter i čuvar autentičnih vina, sve više je okrenuta lokalnom nasleđu, svom jedinstvenom teroaru i sortama poput prokupca i tamjanike. Međutim, u Temetu nisu tek puki interpretatori tradicije koji surfuju na talasu rasta popularnosti domaćih sorti, već istinski i beskompromisni kreatori trendova. Temet je vinarija koja svoj teroar i grožđe iz svojih vinograda pretače u vina svetske klase, svakom novom berbom pomerajući sopstvenu lestvicu bar za stepenik više.

Paleta Temetovih vina relativno je široka, ali do detalja promišljena i u njoj svako vino ima svoje mesto i razlog zašto se tamo nalazi. Od penušavaca, preko rozea i belih i crvenih vina iz klasične linije, do premijum vina i najava za nove etikete koje nagoveštavaju nova iznenađenja i novi kvalitet. Među najznačajnijima u toj piramidi je prokupac, kog u Temetovim crvenim vinima ima sve više. Tri Morave je najprepoznatljivija Temetova etiketa crvenog vina, a u aktuelnoj berbi iz 2018. to je čist sortni prokupac. Moderno, skladno i dobro vino koje vas nikad neće izneveriti, preciznog je i dopadljivog mirisa višanja i šljiva, sa finim začinskim karakterom i elegantnim uticajem drveta. Umereno puno, skladno, sa ukusom voćnog karaktera, autentičan je predstavnik sorte.

Prokupac je postao integralni deo i moćne crvene kupaže Ergo. Ova etiketa počela je svoj život pre desetak godina kao klasičan bordovski blend, ali se u njoj sa godinama udeo prokupca povećavao, da bi danas, uz merlo i kaberne sovinjon, činio trećinu u tom vinu. A upravo je Ergo 2017 jedna od najraskošnijih berbi do sada! Moćan, skladan, sočan, pun i raskošan u ustima, Ergo je izrastao u upečatljivo vino internacionalnog izraza sa prepoznatljivim potpisom podneblja i vinara.
Napokon, tu je Tri Morave rezerva, prvo srpsko vino stvoreno delom od prokupca nagrađeno zlatnom medaljom na velikom i uticajnom Dekanterovom ocenjivanju. Kako je već pisalo na stranicama našeg magazina prilikom proglašenja Tri Morave rezerve 2016 za crveno vino godine: „Ovo vino promenilo je baš sve. Dekanterova medalja nije stigla samo za trud i rad Temetovog tima, već i za prokupac kao takav, najvažniju srpsku autohtonu sortu koja čini polovinu ove kupaže, kao i za rejon Tri Morave i Lozovičko vinogorje.“ Tri Morave je iskreno i istinsko vino, pravi reprezent svog teroara i slika posvećenog rada u vinogradu, uz minimalne intervencije u vinariji, budući da je fermentacija vođena isključivo na divljim kvascima. Boce iz nagrađene berbe 2016. planule su za samo par meseci nakon puštanja u prodaju, a na policama su sada boce iz naredne berbe 2017. Kupaža u kojoj prokupac zauzima nešto manje od polovine, dok je ostalo kaberne fran, pokazuje raskoš i slojevitost, uprkos činjenici da je i dalje veoma mlado vino. Karakter kaberne frana i prokupca stapaju se u skladnu celinu, dopunjujući se bezrezervno. Miris ovog vina, još uvek potentno mlad, nedvosmisleno ukazuje na crno i plavo bobičasto voće. Drvo, koje ide ka potpunoj integraciji u karakter vina, još uvek je lako prepoznatljivo kroz zadimljene i slatke začinske note. Izuzetno koncentrisano vino, precizno, kompleksno, skladno i veliko na svaki način, pravi je reprezent i kruna svega što su u Temetu postigli za jednu deceniju.

VELIKA TROJKA U NAJAVI

Tokom obeležavanja prošlogodišnjeg Međunarodnog dana prokupca, grupa domaćih i stranih novinara obišla je nekoliko vinogorja centralne Srbije, a na tom putu posetili su i vinariju Temet. Niz izvanrednih vina i zalogaja, otvorenost domaćina i skladno okruženje impresivnog zdanja vinarije smeštene u pitomom okruženju padina prekrivenih vinogradima – sve ovo pokazalo je kako može i kako bi trebalo da izgleda budućnost srpskog vinarstva i vinskog turizma. Nakon upoznavanja sa zvezdama Temetovog portfolija premijum vina, pred goste je, u tri čaše, stiglo iznenađenje. Premijera budućih, ili budućeg – još uvek se ne zna šta će i na koji način stići u bocu – prokupca, iz izvanredne berbe 2019. U tri čaše, tri impresivna, veoma slična, a opet toliko različita vina. Vinarija Temet svoj prokupac raširila je na 5,5 hektara vinograda, od čega je nešto preko 2 hektara na potesu Beli kamen, mestu koje odlikuje specifičan teroar i zemljište puno krečnjačkog kamena.

Prokupac 2019 /uzorak iz amfore/

U prvoj čaši našao se čisti prokupac sazrevao u amforama. Stegnut i pomalo zatvoren na mirisu, ali već sada prodornog karaktera sa puno voćnih, ali i intrigantnih, ljutih začinskih nota. Miris podseća na crveno voće, na sočnu crvenu ribizlu i sveži sok od maline, te zeleni biber. Na jeziku kompaktno, gipko, čvrsto i veoma sveže. Tu je i čvrsta, mineralna nota, koja podseća na mokar kamen. Naglašeno mlad prokupac, koji tek nagoveštava budući razvoj.

Prokupac 2019 /uzorak iz buradi/

Drugi uzorak bio je isti prokupac kao i prethodni, ali odležavao u korišćenim buradima od francuskog hrasta. Ovde su mirisi bili značajno drugačijeg karaktera, zreliji i otvoreniji, sa finom notom drveta. Voćne note više su zrelije, sa tonovima zrele trešnje i jagodičastog voća, uz malo slatkih začina, cimeta i anisa. Sočnije i mekše od prvog uzorka, ali sa prepoznatljivom, potpuno očuvanom svežinom. U ustima raskošno, a vibrantno, slojevito i postojano. Prokupac koji će se dopasti najširem krugu publike, bogat, izdašan i otvoren.

Prokupac 2019 /uzorak sa položaja Beli Kamen/

Treća čaša donela je još više od prethodne dve. U njoj je bio prokupac samo sa položaja Beli Kamen, fokusiran, čvrst i slojevit. Čistog mirisa kupine, maline i trešnje, sa finim nagoveštajem duvana, bibera, nove kože, grafitne olovke i likoriša. Čak i nekom cvetnom notom. Pravi vrtlog mirisa, čvrstina i jasan karakter velikog vina u najavi. Na jeziku bogat, mladih tanina odlične strukture, peckave, voćne svežine, pun i postojan.