Žorža Klemansoa 27v, Gastrošor
069 / 370 37 04
U Gastrošoru, sve popularnijoj ugostiteljskoj destinaciji u Beogradu, ovog proleća, nikao je još jedan lokal u vlasništvu ruskih ugostitelja - 8 Bar, mesto čiji se koncept vrti oko penušavih vina i koktela napravljenih na bazi penušavaca, uz fine zalogaje koji lepo prate vinsku ponudu bara. Slogan ovog bara je da Sve počinje sa čašom šampanjca! Gotovo kao i u svakom ruskom lokalu u prestonici, i u ovom je doručak veoma bitan, a čaša penušavca u ranim prepodnevnim satima nimalo neobična scena ovde, naročito jer je i sama ponuda kreirana tako da je dosta penušavaca raspoloživo na čašu. Doručak se služi od 11 do 17 sati, a gostima nudi nezaobilazni sirniki, sa pavlakom i smokvom, kao i draniki, nešto poput malih palačinki od krompira, u kombinaciji sa lososom - pun pogodak! Doručak završava najkasnije u 17 sati, kada počinje kasni ručak ili večera i traje do 23 sata. Celokupni utisak je da je hrana dosta dobra, iako je izbor, inače veoma eklektičan, možda i previše sveden. Na meniju su glazirani škampi, grčka salata, tartar biftek i dve vrste paste, i to je to. A možda je to i zato jer se ovde ceo dan služe ajvar i kajmak, dinja i proseko i slične kombinacije za grickanje.
8 Bar je minimalistički uređen, sa prirodnim materijalima u enterijeru i svedenim barom koji zauzima centralno mesto u lokalu, i definitivno bar koji su Beograđani prepoznali i veoma brzo zavoleli. Uskoro, iza Silosa, u novootvorenoj Artklasi na Dorćolu, otvara se još jedan bar.
Gospodar Jevremova 25, Beograd
069 / 533 47 81
Od svih ruskih lokala koje smo obišli, June je nekako, po svemu „najruskiji“ od svih, a ponajviše zbog gostiju koji su zaista samo i isključivo Rusi. Ljubaznost i veliki broj zaposlenih uočićete čim zakoračite preko praga ovog lokala, svetlog, prostranog i na dva nivoa, svedeno uređenog prostora sa izraženom plavom nijansom u dizajnu. Veliki prozori se potpuno otvaraju i daju mogućnost sedenja na niskim stolicama praktično u samom prozoru, što je i deo bašte samog lokala.
Ponuda je i ovde bazirana pre svega na doručku, i to veoma izdašnom, sa jajima u bezbroj varijanti, nezaobilaznoj sirniki pogačici, klasičnom engleskom doručku posluženom uz kimči i sve je veoma lepo servirano, i jako ukusno. Ponude ima zaista za svakog, a uglavnom se za doručak piju sveže ceđeni sokovi i potpuno bezbojne limunade sa voćem, aloje verom, nanom, ili belini i aperol špric.
Od 16 do 17 sati ovde ne možete naručiti hranu, jer se u kuhinji tada radi priprema za servis kasnog ručka i večere sa vrlo svedenom ponudom, od svega nekoliko glavnih jela i startera. Uz čašu vina, možete naručiti pršut, jagode i sir, ili obrok započeti vrlo osvežavajućim gaspačom sa lubenicom i feta sirom, pa zatim nastaviti u italijanskom stilu sa karbonara njokama ili znalački pripremljenim lososom. Na kraju i završtiti sve sa savršeno kremastim Flan Patissier kolačem, uz vrlo dobru kafu.
Takovska 45a, Beograd
061 / 112 81 01
Geum je novi bistro, otvoren u Takovskoj ulici, nedaleko od Botaničke bašte. Minimalistički uređen i sveden, možda ga i nećete primetiti izdaleka, ali pogled će vam sigurno privući jer je ceo zid prema ulici u staklu. Na njega je naslonjen uski sto sa viskom stolicama i lampama za kojim sede gosti, ali i vlasnica, Ruskinja koja će vas primetiti još na ulici i srdačno dočekati.
Enterijer je veoma zanimljiv i intuitivan - prvo što privlači pažnju je otvorena kuhinja sa šankom za kojim gosti ne sede, već služi za komunikaciju konobara sa kuvarima. Pored „radnog“ stola tik uz izlog, na sredini se nalazi dugački komjuniti sto, a levo i desno od njega stolovi za dve ili četiri osobe. Prostor podseća na industrijski, sa visokim plafonima, u sivim tonovima i sa minimalističkim nameštajem, pa ipak ovde vlada topla i prijatna atmosfera, pre svega zbog srdačne dobrodošlice, a zatim i veoma prijatne muzike i osvetljenja.
Kada se smestite, konobarica koja lepo govori srpski jezik, pokazaće vam na svom telefonu QR kod koji skenirate i tako dobijate meni koji je veoma sveden. Svega nekoliko predjela i tri glavna jela, uz dva deserta. Kako su nam objasnili, jela se spremaju taj dan u zavisnosti od toga šta ima na pijaci, otuda ovaj inventivni meni. Karta pića je takođe svedena sa nekoliko domaćih etiketa vina, uz uobičajenu ponudu ostalih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka.
Ono što smo probali bilo je zaista ukusno - ljuti patlidžan sa kremom od indijskog oraha kao predjelo, file orade ili brancina sa maslinama, tikvicama i paradajzom, njoke sa koprivom i parmezanom i maskarpone sa kokicama i jagodom - desert koji ćemo sa nestrpljenjem čekati da ponovo jedemo sledeće godine, pošto sezona jagoda prolazi i više ga neće imati na meniju.
Geum nije restoran, a nije ni običan kafe - ovde možete da dođete da radite u veoma prijatnoj atmosferi, da popijete čašu vina i prezalogajite lepo spremljena lagana jela. Sve to ga i čini interesantnim mestom koje ne podseća ni na jedno drugo.
Svetogorska 17, Beograd
063 / 255 411
Ušuškan u dvorište Doma Jevrema Grujića, čuvenog srpskog političara i diplomate 19.
veka, smestio se OVO Bistro, maleni lokal na sprat, sa neobičnim enterijerom, dobrim vajbom i pre svega, odličnom hranom.
Otvoren je prošlog leta, a iza projekta stoje ruski ugostitelji Maksim Orlov i Petra Radžihovski koji već imaju renomirane restorane u Moskvi i Minsku, a njihov je i Jet Set , koktel bar i restoran smešten odmah pored OVO Bistroa. Gostima Beograda ponudili su evropska jela, izvrsnu selekciju vina i branč. Kuhinju je postavio šef Nikita Andrejev koji je radio u Tokiju, Londonu, Sidneju i Pulji, završio je čuvenu Le Cordon Bleu školu kulinarstva, a zatim je njegov posao preuzeo naš talentovani šef Aleksa Šušić koji je trenutno napustio OVO Bistro radi već ugovorenog sezonskog posla.
Ovde su u fokusu evropska jela sa akcentom na italijansku i francusku kuhinju, ali uz kombinovanje sezonskih i srpskih namirnica, posluženih u više manjih porcija namenjenim deljenju. Kao i svaki meni do sada u ruskom lokalu i ovaj je skroz sveden, sa vrlo malo jela na njemu, ali možda je ovo i najozbiljnija kuhinja od svih u ruskim lokalima u Beogradu. Ovde možete da probate pate od pileće džigerice, fermentisani komorač, tartar od lososa ili goveđi, njihov signature tartar sa puterom od sremuša. Glavnih jela je, kao po pravilu, vrlo malo - grilovani prokelj i sjajnu govedinu na žaru sa pireom od celera i sotiranim šparglama ne propustite.