09.06.2018.
Tako je govorio Bordejn
Petnaest citata šefa, pisca i svetskog putnika koji nikada nije imao dlake na jeziku
Entoni Bordejn nije bio diplomata: ovaj ekscentrik kome je omiljeni bend bio rani pank sastav New York Dolls nikada se nije libio da kaže tačno ono što misli, ne krijući ni svoje predrasude niti svoju veliku ljubav prema otkrivanju sveta, u kojoj su "mrtvu trku" vodile strast prema hrani i želja za upoznavanjem ljudi u svim njihovim stanjima. U ovih petnaest citata sabrane su neke od njegovih glavnih ideja - vodilja, ali i anegdotalne primedbe koje svedoče o širini i dubini njegovog životnog iskustva.
O telu
Vaše telo nije hram, već zabavni park. Uživajte u vožnji!
O važnosti hrane
Volim hranu. Ona je 30 godina centar mog sveta i uvek ću gledati na svet kroz tu prizmu, ali hrana nije sve na svetu. Ako komentarišete kako je vaša salata divno hrskava a vašem domaćinu nedostaju obe noge, možda bi bilo dobro da ga pitate šta se dogodilo. Često ćete čuti priču koja je važnija od onog što se nalazi na vašem tanjiru.
O jajima
Jaje u bilo čemu to nešto čini ukusnijim i boljim.
O kuvanju kod kuće
Kada imam slobodan dan, retko jedem restoransku hranu, osim ako tražim nove ideje ili recepte koje ću ukrasti. Želim da jedem hranu koju je kod kuće napravila nečija - bilo čija - majka ili baka.
O strasti prema hrani
Iako sam proveo pola života posmatrajući ljude, usmeravajući ih, pokušavajući da predvidim njihovu ćud, motivaciju i dela, bežeći od njih, manipulišući njima i bivajući manipulisan, oni mi ostaju tajna. Ljudi me zbunjuju. Hrana ne.
O hrani koju više nikad ne bi jeo
Na Islandu prave nekakvu čudnu, fermentisanu ribu. To je biološki otrov, a ne hrana.
O obedovanju
Obroci su suština društva, oni ga drže na okupu na načine koji su za mene veoma šarmantni i opojni.
O vegetarijancima
Vegetarijanci i njihova militantna frakcija, vegani, neprijatelji su svega što je dobro i pristojno u ljudskom duhu. Za mene, život bez teleće supe, svinjske masti, iznutrica, demiglasa i smrdljivog sira nije vredan življenja
O putovanjima
Ako imate 22 godine, fizički ste zdravi i gladni novih znanja i samounapređenja, putujte! Što dalje i što više. Spavajte na podovima ako morate. Saznajte kako drugi ljudi žive, jedu i kuvaju. Učite od njih.
O neočekivanom
Neće vam se dogoditi ništa neočekivano i divno ako ispunite svoj boravak u Parizu odlascima u Luvr i do Ajfelove kule.
O omletu
Način na koji spremate omlet otkriva vaš karakter.
O siru
Morate biti romantik da biste uložili sebe, svoj novac i vreme u sir.
O autentičnosti
Reč autentično postala je besmislen, snobovski pojam. Postoje mnogi imigranti prve i druge generacije koji prave divne kombinacije hrane od onoga što su jeli dok su odrastali i onoga što su zatekli u zemlji - domaćinu. Sa druge strane, jedan anđeo umre svaki put kada Gaj Fijeri stavi svinjetinu sa roštilja u nori rolnicu.
O umeću kuvanja
Mislim da su osnove veštine kuvanja važna vrlina. Mislim da veština hranjenja sebe i drugih treba da se uči kao osnovna znanje u školama i da postane isto toliko vitalna za odrastanje kao i lična higijena, bezbedan prelazak ulice i odgovorno korišćenje novca.
O smrti
Kada umrem, sigurno neću žaliti za propuštenim prilikama za zabavu. Moje žaljenje biće okrenuto ka tužnoj listi ljudi koje sam povredio i izneverio, prilikama koje sam protraćio i resursima koje sam uludo potrošio.