Početna»Novosti»Tajne regionalne gastronomije na Weekend Food Festivalu
03.04.2024.

Tajne regionalne gastronomije na Weekend Food Festivalu

Putovanje kroz svet dobre hrane, razgovori sa šefovima i ugostiteljima, degustacija autorskih specijaliteta – sve ovo je deo najvećeg regionalnog gastro događaja

novost tajne regionalne gastronomije na weekend food festivalu vinski magazin vino fino
Uzbudljivi i neodoljivi ukusi, kao i avantura putovanja kroz svet gurmanskih čuda u najširem smislu ono je što donosi najveći gastronomski regionalni spektakl – treći Weekend Food Festival!

Stara rovinjska Tvornica duhana postaće od 19. do 21. aprila centar dešavanja i mesto okupljanja svih zaljubljenika u gastronomiju, nezavisno od toga da li im je hrana i piće poziv, posao ili strast, navode organizatori i dodaju:

- Ovogodišnje izdanje Weekend Food Festivala donosi putovanje kroz ukuse i mirise lokalnih delikatesa Istre koje će voditi gastronomski virtuoz Džefri Vela, korporativni kulinarski direktor Maistre čiji specijaliteti već godinama očaravaju nepca u restoranu Cap Aureo smještenom u rovinjskom hotelu Grand Park – najavljuju iz Weekend Food Festivala.

Festival koji će biti domaćin najprestižnijim gastro i vinskim imenima regije otkriće tajne brojnih uspešnih priča među kojima je i ona vlasnika severnomakedonske vinarije Tikveš, Svetozara Janevskog. O svom gastronomskom putu u Rovinju govoriće i Matija Bogdan, izvršni šef Aminess grupacije, i Ante Udovičić, vrhunski šef i poznato TV lice. Zašto ignorišemo važnost dobrih tradicionalnih restorana tema je o kojoj će diskutovati David Skoko - Ribarev sin, Vesna Miletić iz legendarnog restorana Tač i jedan od najcenjenijih hrvatskih šefova Hrvoje Zirojević, dok će Šime Gligora, direktor Sirane Gligora iz Kolana, pričati o tome da li lokalna kuhinja može da postane turistička atrakcija i kako kvalitetno pozicionirati autohtone, lokalne proizvode zajedno sa ostalim učesnicima panela Lokalna kuhinja kao turistička atrakcija.Iz Ljubljane u staru Tvornicu duhana stiže Jorg Zupan, slovenački šef koji je prošle godine zatvorio restoran sa Mišlenovom zvezdom i otvorio novi AFTR bistro koji je pravo osveženje na slovenačkojj kulinarskoj sceni. Jorg Zupan će na panelu, u razgovoru s Gašperom Puhanom, potpredsednikom evropskog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs) i Gregom Repovžem, vlasnikom Repovža, otkriti tajne slovenačke kulinarske scene.

Weekend Food Festival baviće se i receptima za uspeh beogradske gastronomske scene, o čemu će govoriti Goran Kovačević iz Atoll Hotel Management-a, potom Dimitrije Acevski, izvršni kuvar u grupaciji Karisma Hotels & Resorts, Aleksandar Vasiljević, generalni manager Hilton Hotela i Saša Pejić iz CEO BQ Restaurant Group kojoj pripada i popularni Lafayette u Beton hali.

Iz Srbije u Rovinj odlazi i Nevena Veselinović, nutricionistkinja koja je utemeljila jedinstveni Veganluk održivi koncept života i ishrane, i pionir u popularizovanju biljne ishrane.

U Rovinj dolazi i Maksimilijan J. V. Tome, jedan od utemeljivača savremene turske kuhinje, koji je jedan od najpoznatijih šefova Turske ali i rodne Nemačke.

Weekend Food Festival ponudiće i putovanje kroz raznolikost hrane na Weekend Food Marketu koji će okupiti brojne ugostitelje, a ulaz će biti slobodan, kako bi svi posetioci uživali u jedinstvenoj ponudi i promociji lokalnih i internacionalnih jela. Odlične radionice, poput one Ante Pižića i Alena Bibiča koji će pripremati pravi skradinski rižoto, samo su deo kulinarskog spektakla koji se očekuje na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu.

Domaćin i partner Weekend Food Festivala i ove godine je Maistra. Ceo program može se pronaći na oficijelnoj strani Weekend Food Festivala, a tu se mogu kupiti i ulaznice.