Početna»Novosti»Svetski šefovi stižu u Rovinj
30.03.2023.

Svetski šefovi stižu u Rovinj

Među gostima Weekend Food Festivala su Ana Roš, Rikard Kamarena, Eneko Aća, kao i naš šef Vanja Puškar

novost svetski šefovi stižu u rovinj vinski magazin vino fino
Na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu koji se odigrava od 14. do 16. aprila u Staroj tvornici duhana u Rovinju, pojaviće se vodeći svetski i regionalni šefovi, među kojima je i Vanja Puškar, šef i vlasnik beogradskih restorana Iva i Tisa. Tema ovogodišnjeg festivala je održivost, a bogat program donosi zanimljive panele, predavanja, i gala večere.

Festival će trajati tri dana i na njemu će neka od najvećih imena svetske i lokalne kulinarske scene na brojnim predavanjima i panelima raspravljati o aktuelnim trendovima u kuhinjama širom sveta, proizvodnji hrane, budućnosti ugostiteljske i prehrambene industrije, i naravno, održivosti - terminu koji je u proteklih nekoliko godina postao goruća tema u brojnim industrijama, naročito onima koje se bave hranom.

Na prvom panelu, upravo će šefovi Rikard Kamarena, Ana Roš, Hrvoje Kroflin i Deni Srdoč diskutovati koliko je budućnost održiva, dok će Biljana Borzan, poslanica u Evropskom parlamentu, govoriti o nepotrebnom rasipanju hrane.

Na Weekend Food Festival dolazi i velikan baskijske kuhinje, Eneko Aća, svetska zvezda uz koju stoji ukupno pet Mišlenovih zvezdica u dva restorana, od kojih je Azurmendi čak dva puta proglašen za najodrživiji svetski restoran.

Osim predstavnika španske kulinarske scene, posetitelji će imati priliku da uživaju i u kulinarskom performansu Franka Pepea, najpoznatijeg picajola na svetu koga upravo gledamo u Netfliksovom serijalu Chef’s Table: Pizza.

Osim predavanja, panela i gala večera, dobroj atmosferi svakako će doprineti i street food kutak na samom ulazu u festivalski prostor, na kome će se predstaviti brojni hrvatski i regionalni restorani i ugostitelji, a showcooking pozornica zadovoljiće sve one koji iz prve ruke žele videti kako nastaju kreativna jela.

Raznovrsnost sadržaja je zagarantovana, od biodinamičkih namirnica Međimurja koje će pripremati mladi šef Amos Novak, do izraelske kuhinje u izvedbi šefa Jehija Zina koji na festival dolazi na inicijativu Izraelske ambasade u Hrvatskoj. U Rovinj stiže i šef hrvatske fudbalske reprezentacije Tomica Đukić, koji će pokazati kako izgleda spremati jela za vrhunske sportiste, a predstaviće se i brojni regionalni izlagači sa svojim vinima, maslinovim uljima, tartufima, kafama, vrhunskim pivm i drugim napicima.