U petak je svemirska letelica Ilona Maska,
SpaceX, poletela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici sa četiri astronauta i nekoliko ozbiljnih jela visoke kuhinje. U tim jelima u narednom periodu, naravno, uživaće astronauti, a među njima i Francuz
Tomas Peske, astronaut koji je i veliki zaljubljenik u molekularnu i fine dining kuhinju,
a o kome smo i pisali pre neki dan. On je u svemir sa sobom poneo i nekoliko specijalno napravljenih jela, a za glavnog šefa izabran je
Tijeri Marks koji osim Mišlenove zvezde može da se pohvali i velikim znanjem i brojnim uspesima iz oblasti molekularne gastronomije.
Izrada jela namenjenih uživanju u svemiru za Marksa je bila mukotrpan posao, kako je objasnio za
Fine Dining Lovers, i to pre svega jer je bio primoran da radi sa dosta ograničenja.
Tijeri Marks (desno) uložio je veliki napor da visoku kuhinju prilagodi teskobnim uslovima života u svemiru
- Jela za konzumaciju u svemiru moraju da budu bez previše soli, masti i šećera. Tomas će tamo biti zatvoren šest meseci i debljanje, za njega, nikako nije opcija - na jednostavan način pojasnio je francuski šef.
Na svemirskom meniju ovih dana glavna zvezda je tart od badema sa karamelizovanim kruškama, šefov omiljeni, ali za ovu priiliku napravljen bez šećera. Tu je i bef burginjon - junetina kuvana sedam sati sa pasterizovanim pečurkama, a ceo doživljaj započinje slasnim uštipcima od krompira i divljih pečuraka, a nastavlja se jastogom i bakalarom sa crnim pirinčem. Svemirski dobro, zar ne? Naročito kada se ima u vidu šta su jeli prvi astronauti: Jurij Gagarin je „uživao“ u pasti od govedine koju je cedio u usta direktno iz tube, a Džon Glen u kašici od jabuke.