Početna»Novosti»Svaka boca - umetničko delo!
02.07.2020.Piše: Ilija Baša

Svaka boca - umetničko delo!

Vina Frescobaldi

novost svaka boca - umetničko delo vinski magazin vino fino
Neverovatno bogata i duga istorija toskanske porodice Frescobaldi stvara jedinstven i neponovljiv spoj ukusa vina, teroara, znanja, tradicije i umetnosti. Zbog toga, ne postoji vinarija na svetu koja je više toskanska, ali i više italijanska i kosmopolitska.

U Toskani, sasvim sigurno najpoznatijoj vinskoj regiji Italije, u kojoj je svaka stopa tla živi podsetnik na burnu i veličanstvenu istoriju ovog dela Evrope, nalazi se vinarija koja je tokom sedam vekova postojanja izrasla u kuću koja je mnogo više od proizvođača vina: Frescobaldi je ime koje u Italiji i u celom vinskom svetu podrazumeva direktnu sponu sa danima Renesanse, i koje označava kontinuitet i kvalitet od koga se ne odstupa već stotinama godina.

Vođena porodičnom istorijom dužom od sedam vekova tokom kojih je učestvovala u događajima koji su oblikovali današnju Toskanu, kao i vizijom za budućnost u kojoj, kao ni do sada, neće biti kompromisa sa kvalitetom i stilom, vinarija Frescobaldi istinski je dragulj Italije. Celokupna paleta toskanskih vinogorja i najupečatljivijih teroara sabrana je u osam imanja Frescobaldija: Nipocano, Kastelđokondo, Pomino, Amiralja, Kastiljoni, Remole, Luče dela Vite i Perano. Na svakom od njih proizvode se autentična vina u kojima je, pored bogatstva mirisa i ukusa, sabrano i dugo sećanje na minule dane, tradiciju regiona i sunce Apenina.

Porodica Freskobaldi ima bogatu istoriju: dala je Italiji i svetu velike pesnike, umetnike, naučnike, istraživače, muzičare i političare. Moćni Freskobaldijevi finansirali su krstaške pohode engleskih kraljeva Edvarda I i Edvarda II, zapošljavali na svojim imanjima buduće savetnike vladara, i ostavili nemerljiv doprinos kulturi Evrope: pesnik Dino Freskobaldi spasao je od uništenja prvih sedam pevanja Danteove Božanske komedije! Potpomagali su razvoj velikih dela Renesanse, od kojih mnoga, kao što su most Santa Trinita i Bazilika Svetog duha u Firenci, i dalje istrajavaju. Dali su Italiji i mnoge biskupe i ugledne sveštenike.

– Nikada, doduše, pape. Ali, ima vremena i za to – rekao je jednom Lamberto Freskobaldi, prvi čovek vinske dinastije.



Pored svega toga, veliki ponos na svoju domovinu očituje se i u vinima koja ova porodica pravi još od 1308. godine, a koja su u narednim vekovima stekla poštovaoce i među najpoznatijim ličnostima Renesanse. Mikelanđelo Buonaroti dobijao je vina kuće Freskobaldi u zamenu za svoje slike, a toskanski biseri čuvene vinarije točili su se i na dvoru engleskog kralja Henrija VIII. Legendarna vinska kuća u devetnaestom veku doprinela je modernizaciji Toskane, potpomaganjem rada agronoma Vitorija deli Albicija, pridruženog člana porodice Freskobaldi, koji je u ovoj regiji prvi zasadio čokote šardonea, kaberne sovinjona i merloa. Pod upravom Vitorija Freskobaldija, kuća Freskobaldi je šezdesetih godina prošlog veka napravila je odlučan odmak od prošlosti i u potpunosti modernizovala rad svojih vinarija, zasadivši za kratko vreme pet stotina hektara vinograda na najboljim pozicijama Toskane, sa ciljem da se od grožđa iz tih vinograda prave vina koja će predstavljati ambasadore Toskane u svetu vina.

Četiri konkretne etikete izvanredna su ilustracija velike raznolikosti portfolija vinarske porodice koja je ušla u trideset i prvu generaciju.

U blizini obale Tirenskog mora, na imanju Amiralja rastu grozdovi sorte vermentino od koje porodica Freskobaldi pravi svoje vino Massovivo, nazvano po dramatičnom, ogromnom „živom kamenju” koje je glavna odlika ovog pejsaža. U istoj oblasti pravi se i vino Alie Rose, pitom, elegantan roze od sorti sira i vermentino. Nipozzano Chianti Riserva nastalo je na imanju Nipocano u neposrednoj blizini Firence, u predelu nestvarne lepote koji privlači i turiste-enofile i one koji tragaju za suštinskim iskustvom toskane. Vino Castelgiocondo Brunello di Montalcino izvanredan je predstavnik svoje luksuzne porodice, i napravljeno je od sanđovezea koji je rastao na idealnoj nadmorskoj visini od 300 metara. Poseta Kastelđokondu prilika je za uživanje i u vinu i u umetnosti: u ovoj kući izložena su dela savremene umetnosti poslata na konkurs Artisti per Frescobaldi koji se održava svake dve godine.



FRESCOBALDI U BROJEVIMA
  • Kuća Frescobaldi proizvodi oko 19.000.000 boca vina godišnje
  • Vinogradi se prostiru na 1.200 hektara
  • 65 procenata vina Frescobaldi izveze se izvan Italije
  • 500 ljudi zaposleno je u imanjima kuće Freskobaldi
  • Porodična palata Freskobaldi građena je od 1621-1644. godine
  • Tradicija proizvodnje vina u porodici duga je 8 vekova

Sva vina kuće Frescobaldi „potpisuju” Lamberto Freskobaldi i glavni enolog Nikolo D'Aflito. Aflito je zadužen za nadzor stvaranja vina u svih osam imanja, od kojih svako ima svog glavnog vinogradara, vinara i direktora. Njegova odgovornost je ogromna: nije dovoljno da vino vino koje nosi na sebi ime ove vinske kuće bude dobro. Od njega se traži da svaka boca bude umetničko delo.

– Trudim se da sa svakim od imanja imam jedinstven pristup vinarstvu. Moj posao je da sa svake parcele u svakom vinogradu izvučem nešto posebno. U to ulažem mnogo ljubavi i pažnje – govori D'Aflito, koji je u jednom poetskom iskazu sumirao svoj odnos prema teroaru:

– Kroz vina koja pravim ja želim da ljudima uputim poruku o mestu na kome su nastala, i o njegovoj istoriji. Ne pravim vina koja ja volim da pijem. Sama zemlja mi saopšti kakvo vino treba da napravim – zaključuje D'Aflito.

Rezultat ovako pažljivog rada su vina sa vrlo ozbiljnom pričom i aromatskim sklopom, koji poziva na istraživanje i razmišljanje o vezi između istorije, teroara, arome i ukusa. Prvi čovek vinarije, Lamberto Freskobaldi, kaže da su vina ove kuće namenjena ljudima koji zaista cene vino i umeju da razmišljaju o njemu:

– Najveći broj ljudi zaista nije zainteresovan za ono što pije. Postoji i jedan mali procenat ljudi koji žele da pomeraju granice i da uče, a moj cilj je da se obratim tim ljudima. Pokušavamo da naučimo ljude da se, barem na nekoliko minuta, skoncentrišu na ono što jedu i piju – govori Freskobaldi.

U savremeno doba kuća Frescobaldi doba poziva i na ekološki održiv razvoj ovog plodnog vinskog kraja.

– Mi želimo da naša porodična imanja i vinogradi budu izraz šarolikosti Toskane, i da vina budu potpuni odraz svojih individualnih teroara, uz puno poštovanje prirode i autentičnosti krajeva u kojima su nastala – kažu u ovoj kući, koja je dugim stremljenjem uspela da se izbori da postane jedan od sinonima vinske Toskane. Ovo poštovanje prirode odražava se i u činjenici da su većina imanja u okviru kuće Frescobaldi posvećena biodinamičkim principima vinarstva. D'Aflito kaže da je za njega ova vrsta vinarstva alatka koja mu pomaže da stigne do željenog vina:

– Prodajem vina zato što su dobra, a ne zato što su biodinamička. Biodinamična proizvodnja je način da postignem svoj cilj – govori D'Aflito.

Sličnu liniju zastupa i Vitorio Freskobaldi, pripadnik trideset i prve generacije vinara ove toskanske loze.

– Mnoga naša vina imaju sertifikat organske i biodinamičke proizvodnje, ali mi tu činjenicu ne ističemo na etiketama. Mi želimo da pravimo vina sa manje pesticida, ali dozvoljavamo vinu da govori u svoje ime.

U vinima kuće Freskobaldi može se uživati i u Srbiji: etikete ove kuće predstavljaju ponos dobrih vinoteka i restorana koji su ih uvrstili u vinske karte. Kompanija Supernova, uvoznik i distributer sa širokim portfoliom svetskih proizvođača vina, postarala se da i naši vinoljupci osete u svojoj čaši ono najbolje što Toskana ima da ponudi.
Porodična istorija od sedam vekova za mene predstavlja jedinstveno i nezamenjivo blago znanja, tradicije i vrednosti. Moja je odgovornost da tu baštinu prenesem dalje i da sa budućim generacijama podelim naše poštovanje, strast i posvećenost koje gajimo prema ovim našim bezvremenim brdima.

Lamberto Freskobaldi

TEŽAK IZBOR!

Vina vinarije Frescobaldi lako se nalaze u Srbiji, ima ih u svim boljim vinotekama. Iz njihovog širokog portfolija izdvojili smo nekoliko etiketa sa kojima ne možete da pogrešite.

U sezoni hrskavih i svežih vina, uz finu ribu, tanjir plodova mora, mediteranske salate ili sličnu, laganu hranu, Massovivo vermentino sam se preporučuje. Miris cveta narandže i zrelog voća, sa puno mineralnosti i dug, skladni ukus. Sve što očekujete od belog Italijana! Ipak, ako želite još više od vermetina, tu je izvanredna, velika Gorgona, najcenjenije toskansko belo vino koje dolazi sa istoimenog ostrva.

Iz sličnog vinogorja na obali, skoro na obalama Tirenskog mora, nalazi se i vinograd širaza i vermentina, od kog se proizvodi Alie Rose, pitom i elegantan, sa aromama trešanja i bresaka i čitavim vrtlogom plemenitih ukusa koji pozivaju na uparivanje sa vrhunskim lososom ili kapreze salatom.

Nipozzano Chianti Riserva, nastalo na imanju Nipocano u neposrednoj blizini Firence, suštinski je izraz toskanskog vinarstva i jedan od najboljih kjantija na našem tržištu. Intenzivne rubin crvene boje, sa aromama crvenih i crnih bobica, slatkih začina i ljubičica, ovaj kjanti nudi i punoću, fine tanine i postojanu svežinu.

Castelgiocondo Brunello di Montalcino je veliko, puno vino i izvanredan predstavnik svoje luksuzne porodice: dugo sazrevanje bobica sanđovezea stvara snažna vina spremna za višegodišnje čuvanje u podrumu i za uparivanje sa dobrim, zrelim, crvenim mesom. Za istu takvu hranu tu je i kultni, moćni supertoskanac Luce della Vite, kupaža merloa i sanđovezea. Ovo je vino neverovatno bogatog mirisa koji ide od trešnje, višnje i tamnih bobica, do grafitne olovke, mente, cimeta i bergamota. U ustima raskošno i intenzivno.