Početna»Novosti»Stiže vino koje je dozrevalo u alpskom jezeru
08.03.2023.

Stiže vino koje je dozrevalo u alpskom jezeru

Francuski vinar Paskal Perseval pre dve godine je položio u ledeno jezero Tinj dva bureta od po 500 litara savojskog vina

novost stiže vino koje je dozrevalo u alpskom jezeru vinski magazin vino fino
Vino je do jezera Tinj prebačeno helikopterom (foto: Vignoble Perceval / screenshot)
Juče su flaširane prve količine vina koje je dozrevalo dve godine u alpskom jezeru Tinj, na nadmorskoj visini od 2.000 metara! Francuski vinski portal Vitisphere objavio je detalje složene operacije tokom koje su ekipe izvadile dva bureta od po 500 litara vina iz oblasti Šinjin-Beržeron u francuskoj apelaciji Savoja, smeštenoj u zapadnim Alpima između Ženevskog jezera na severu i Dofena na jugu. Nakon bušenja dve rupe u alpskom ledu, burad su bezbedno izvučena i otpremljena helikopterima na flaširanje.

Ceo poduhvat je osmislio i ostvario Paskal Perseval, vinar koji je na ideju da dozreva vino u ekstremnim uslovima visokih Alpa došao pre nekoliko godina.

- Već sam dozrevao vina u Ženevskom jezeru i u jezerima Anesi i Burže, i zadivio sam se evolucijom vina u uslovima savršene ambijentalne vlažnosti i prirodnog strujanja vode. Želeo sam da vidim kako će se vino ponašati ispod sloja leda, na visini od 2.000 metara.

Perseval se nije razočarao.

- Hladnoća je učinila vino aromatičnijim od onih koja su polagana u druga jezera. Zapanjili su me kvalitet i sofisticirana priroda vina – naveo je.

Cena operacije polaganja vina u alpsko jezero iznosi 10 evra po boci, a vino će uskoro ući u prodaju po ceni od 38 evra za bocu od pola litre.

Ovo nije jedini projekat Paskala Persevala u kome se vino prenosi na velike nadmorske visine. Počevši od 2010. godine, vinar svake godine odnosi na Mon Blan, na visinu od 3.000 metara, tank grožđanog mošta radi pravljenja vina snažnog ukusa i strukture i niskog sadržaja alkohola.

- Pod uticajem veoma niskih temperatura, mošt gubi od 50-70 procenata vode, što omogućava stvaranje vrlo koncentriranog vina, i u kome se fermentacija zaustavlja na 9% alkohola – govori vinar čija se ljubav prema planinama, jezerima i vinu spojila u vrlo nesvakidašnju vinarsku praksu.

Sledeći korak za vinara je spuštanje amfore vine od sorte mondez u jezero Anesi.

- Kao što uvek radim, isto to vino u amfori čuvaću i u vinariji, kako bih mogao da do kraja ispratim enološki uticaj spuštanja u vodu – rekao je.