17.02.2020.
Stiže čokolada oblikovana pomoću 3D štampe!
Čokoladni gigant Barry Callebaut predstavio je inovativnu tehnologiju koja omogućava poslastičarima stvaranje do sada nemogućih oblika čokolade
Čuvena švajcarska kompanija Barry Callebaut, proizvođač fine čokolade i veliki inovator u svetu ove poslastice, najavila je da će vrlo brzo početi sa primenom 3D štampe u pravljenju poslastica po narudžbini.
Tehnologija 3D štampe omogućiće Švajcarcima da za kratko vreme proizvedu hiljade predmeta od čokolade koji će po kvalitetu izrade biti jednaki unikatnim, ručno rađenim dekoracijama od čokolade. Podrazumeva se da će klijenti moći da šalju kompaniji sopstvena vizuelna rešenja.
Za rad na ovoj izvanrednoj inovaciji zadužen je Mona Lisa 3D Studio, globalni brend za dekoracije pri kompaniji Barry Callebaut. Pablo Perversi, direktor sektora za inovacije u ovoj firmi, kaže da je oduševljen ovom novom prilikom za širenje posla čuvene kompanije:
- Inovacija je najvažniji stub firme Barry Callebaut i njenog koncepta pametnog rasta. Oduševljen sam zbog toga što naš Mona Lisa 3D Studio omogućava našim kupcima jedinstveno iskustvo, i to na masovnoj skali - rekao je, izrazivši očekivanje da će brend Mona Lisa postati i ostati najvažnije ime u svetu filigranski preciznih ukrasa od čokolade.
Postupak izrade ukrasa podrazumeva da klijent ima idejno rešenje, koje potom tim dizajnera pretvara u "recept" za 3D štampu. Nakon uspešnog štampanja prototipa, ukrasi se mogu praviti u velikim serijama.
Na događaju na kome je predstavljena ova tehnologija, poznati šef Žordi Roka predstavio je svoje jedinstveno 3D delo odštampano u studiju Mona Lisa. Njegova tvorevina, Flor de Cacao, predstavlja čauru kakaoa koja se u kontaktu sa čokoladnim sosom otvara poput delikatnog cveta.
- Do sada nemogući oblici sada se mogu masovno proizvoditi, sa impresivnom preciznošću - rekao je oduševljeni šef.