Kakve su specifičnosti srpske rakije, koje su njene osnovne arome i različite interpretacije, kako se ona uparuje sa različitom hranom – sve ovo bila je tema masterklasa
Rakija – neotkriveni biser Balkana, održanog u okviru
Weekend Food Festivala u Rovinju. Na najvećem regionalnom gastronomskom događaju koji se odvijao od 19-21. aprila u svet srpskih rakija učesnike mastesklasa poveo je
dr Ivan Urošević, priznati stručnjak za naš najpoznaji destilat.
Radionica dr Ivana Uroševića o aromama srpskih rakija bila je izuzetno posećena. Uz podršku Aleksandra Ilića i posvećenog tima višestruko nagrađivanog
Junior Chefs Cluba kuće METRO koji je bio odgovoran za ukusne zalogaje kao pratnju našeg nacionalnog pića, dr Urošević je upoznao publiku sa specifičnostima srpske rakije, kao i uparivanjima različitih ukusa rakija, kajsijevače, vilijamovke, dunjevače i šljivovice, sa odgovarajućim slanim zalogajima. Ukupno je degustirano pet rakija, od najslabije ka najjačim, uz deset odabranih zalogaja koji su služeni pre i posle degustacija, kako bi se otkrili kapaciteti rakije i kao aperitiva i kao dižestiva.
Kroz svet srpskih rakija učesnike masterklasa vodio je dr Ivan Urošević
- Rakija je novi
refreshment u kategoriji alkoholnih pića. Pobudili smo kod ljudi interesovanje za rakiju, i naveli ih da razmišljaju o ovom piću na drugačiji način, iz neuobičajenog, hedonističkog ugla, kroz kombinovanje sa hranom. Veliko interesovanje za ovaj masterklas ukazuje na to da ima dosta prostora da se ova tema širi i razrađuje - rekao je dr Urošević, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Bijeljini, međunarodni ocenjivač jakih alkoholnih pića i potpredsednik UO Saveza proizvođača rakije Srbije.
Buduće učesnike i goste sajma Wine Vision by Open Balkan u Beograd je pozvao
Danijel Nikolić, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije, a to je učinio i
Tomaž Kavčić, šef nagrađen Mišlenovim zvezdicama i kreativni direktor manifestacije
Food Vision by Open Balkan, podsećajući da će Wine Vision by Open Balkan biti održan u halama Beogradskog sajma, od 22 - 24. novembra 2024. godine. Tom prilikom Kavčić je istakao da je Wine vision by Open Balkan za kratko vreme postao jedan od najuticajnijih vinskih sajmova u Evropi i platforma za razvoj vinske i gastronomske scene celog regiona.
Proslavljeni šef Tomaž Kavčić pozvao je prisutne da posete sajam Wine Vision by Open BalkanWeekend Food Festival u Rovinju je prestižan gastronomski događaj koji privlači poznate kuvare, somelijere, stručnjake i profesionalce iz industrije hrane iz cele regije. Posetioci svake godine mogu da uživaju u različitim kulinarskim demonstracijama, degustacijama, edukativnim radionicama i kursevima koje vode vrhunski stručnjaci. Cilj festivala je promocija vrhunske gastronomije, razmena znanja i iskustava, kao i podsticanje inovacija u kulinarstvu. Ovogodišnji, treći po redu Weekend Food Festival privukao je više od 2.500 posetilaca na različite sadržaje – tribine, masterklasove i degustacije – na kojima je temeljno predstavljena regionalna gastronomija.