Proslavljeni slovenački šef
Tomaž Kavčić čiji je restoran
Gostilna pri Lojzetu nosilac jedne Mišlenove zvezde, tokom jednog dinamičnog dana bio je gost na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu. Kavčić je na poziv profesora i nastavnika škole došao u našu prestonicu na nekoliko sati kako bi održao jednočasovno predavanje studentima, a nakon toga i praktični deo, na radost znatiželjnih studenata prve, druge i treće godine Visoke hotelijerske škole.
Sjajni Tomaž je na veoma inspirativnom predavanju pričao o srpskoj i slovenačkoj gastronomiji, sa kratkim osvrtom na njegov cenjeni restoran koji vodi četvrta generacija ugostitelja, smešten u dvorcu Zemono u Vipavskoj dolini. Osvrnuo se i na srpske namirnice i našu gastronomiju, koja, kako kaže, ide uzlaznom putanjom i koja nikada nije bolje izgledala nego danas.
- Gastronomija i enologija u Srbiji su najvišem nivou ikada, a vaša zemlja je itekako na pravom putu. Ugostiteljstvo i vinarstvo su srž turizma, a Srbija polako, ali sigurno postaje prava gastronomska destinacija - prokomentarisao je Kavčić za Vino & Fino.
Kavčić je, inače, veoma čest gost Beograda. Voli Srbiju i njenu gastronomiju, a na pitanje studenata koju hranu je probao u našoj zemlji i šta ga je očaralo, kao iz topa je odgovorio – brizle!
Kavčić demonstrira svoju veštinu beogradskim studentimaNakon predavanja, Kavčić se u pratnji dvadesetak studenata uputio ka prostoriji za vežbe gde je na licu mesta demonstrirao kako nastaje njegov Solni žar,
signature jelo Gostilne pri Lojzetu, a zatim i kako može na veoma originalan način da se posluži jelo. U ovom slučaju su to bili komadići ribe koji vise sa štapa za pecanje. Inspirativno, i veoma ukusno! U veoma neformalnoj, ali radnoj atmosferi, Tomaž je pokazao i kako „obična“ džigerica može da bude pripremljena i poslužena na
fine dining način, kao i kako nastaje sladoled sa džinom koji on pravi (za potrebe prakse, korišćen je bezalkoholni napitak).
Nakon završenog praktičnog dela i degustacije sa studentima, pitali smo za mišljenje o tome koji restoran će dobiti prvu Mišlenovu zvezdu u Srbiji.
- Srpska gastronomija zaslužuje Mišlena! Restorani koji su sigurno vredni zvezdice su
Fleur de Sel, restoran u okviru vinarije
Šapat u Novom Slankamenu, kao i
Salon 1905 u Beogradu. Ali, Mišlenov vodič često ume da iznenadi svojim odabirom i ovenča zvezdicom restoran za koji možda, ne biste na prvu pomislili da će dobiti zvezdu. Videćemo - podelio je svoje mišljenje sa nama Tomaž Kavčić i „odleteo“ za Sloveniju.