Početna»Novosti»Srpska gastronomija zaslužuje Mišlena
13.12.2023.

Srpska gastronomija zaslužuje Mišlena

Šef Tomaž Kavčić održao je predavanje studentima Visoke hotelijerske škole u Beogradu i za Vino & Fino izneo procenu o tome ko će u Srbiji dobiti Mišlenovu zvezdu

novost srpska gastronomija zaslužuje mišlena vinski magazin vino fino
Proslavljeni slovenački šef Tomaž Kavčić čiji je restoran Gostilna pri Lojzetu nosilac jedne Mišlenove zvezde, tokom jednog dinamičnog dana bio je gost na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu. Kavčić je na poziv profesora i nastavnika škole došao u našu prestonicu na nekoliko sati kako bi održao jednočasovno predavanje studentima, a nakon toga i praktični deo, na radost znatiželjnih studenata prve, druge i treće godine Visoke hotelijerske škole.

Sjajni Tomaž je na veoma inspirativnom predavanju pričao o srpskoj i slovenačkoj gastronomiji, sa kratkim osvrtom na njegov cenjeni restoran koji vodi četvrta generacija ugostitelja, smešten u dvorcu Zemono u Vipavskoj dolini. Osvrnuo se i na srpske namirnice i našu gastronomiju, koja, kako kaže, ide uzlaznom putanjom i koja nikada nije bolje izgledala nego danas.

- Gastronomija i enologija u Srbiji su najvišem nivou ikada, a vaša zemlja je itekako na pravom putu. Ugostiteljstvo i vinarstvo su srž turizma, a Srbija polako, ali sigurno postaje prava gastronomska destinacija - prokomentarisao je Kavčić za Vino & Fino.

Kavčić je, inače, veoma čest gost Beograda. Voli Srbiju i njenu gastronomiju, a na pitanje studenata koju hranu je probao u našoj zemlji i šta ga je očaralo, kao iz topa je odgovorio – brizle!


Kavčić demonstrira svoju veštinu beogradskim studentima

Nakon predavanja, Kavčić se u pratnji dvadesetak studenata uputio ka prostoriji za vežbe gde je na licu mesta demonstrirao kako nastaje njegov Solni žar, signature jelo Gostilne pri Lojzetu, a zatim i kako može na veoma originalan način da se posluži jelo. U ovom slučaju su to bili komadići ribe koji vise sa štapa za pecanje. Inspirativno, i veoma ukusno! U veoma neformalnoj, ali radnoj atmosferi, Tomaž je pokazao i kako „obična“ džigerica može da bude pripremljena i poslužena na fine dining način, kao i kako nastaje sladoled sa džinom koji on pravi (za potrebe prakse, korišćen je bezalkoholni napitak).

Nakon završenog praktičnog dela i degustacije sa studentima, pitali smo za mišljenje o tome koji restoran će dobiti prvu Mišlenovu zvezdu u Srbiji.

- Srpska gastronomija zaslužuje Mišlena! Restorani koji su sigurno vredni zvezdice su Fleur de Sel, restoran u okviru vinarije Šapat u Novom Slankamenu, kao i Salon 1905 u Beogradu. Ali, Mišlenov vodič često ume da iznenadi svojim odabirom i ovenča zvezdicom restoran za koji možda, ne biste na prvu pomislili da će dobiti zvezdu. Videćemo - podelio je svoje mišljenje sa nama Tomaž Kavčić i „odleteo“ za Sloveniju.