Početna»Novosti»SRBIJA JE SPREMNA ZA VRHUNSKE PENUŠAVCE!
14.03.2023.

SRBIJA JE SPREMNA ZA VRHUNSKE PENUŠAVCE!

Katerina Ternovskaja, ekspert za šampanjce i penušavce iz male kompanije Jeroboam kaže da njena kuća namerava da osveži srpsko tržište vina

novost srbija je spremna za vrhunske penuŠavce vinski magazin vino fino

Jeroboam je prva kompanija u Srbiji specijalizovana isključivo za uvoz i distribuciju šampanjaca i penušavih vina. Osnivač je Katerina Ternovskaja, ekspert za šampanjce i penušavce, popularna instagram blogerka koja se u Beograd doselila 2022. godine. Godinama je organizovala degustacije i promovisala šampanjce i penušava vina na ruskom tržištu, pa se i u Srbiji posvetila unapređenju konzumacije šampanjaca.

- U Srbiji sam tek počela i vidim da ima ogromnog prostora za razvoj tržišta penušavih vina, jer je još uvek mali broj šampanjaca i penušavaca uopšte popularan među potrošačima. Za recoltant vina, (kod nas poznatija pod imenom grower šampanjci. Radi se o šampanjcima koje proizvode male, nezavine vinarije od grožđa samo iz sopstvenih vinograda – prim. ur.) ovde se nedovoljno zna, dok njihova popularnost u svetu raste. Pre pet godina je i u Moskvi bila slična situacija, ljudi su znali za komercijalne šampanjce i to je bilo sve. S vremenom su restorani sa Mišlenovim zvezdicama počeli da nude drugačija, ekskluzivna vina, a zatim i vinoteke. Sada je služenje šampanjaca i penušavih vina na čašu tamo postalo svojevrstan trend, a ja želim da se tako nešto desi i u Srbiji - objašnjava Ternovskaja.

Za sada, u ponudi će biti penušava vina tri proizvođača: iz Šampanje stižu Mouse Fils i Remi Leroy, a iz Burgundije dolaze kremani iz kuće Parigot & Richard. Reč je o malim, butik vinarijama koje imaju veoma dugu tradiciju i opredelile su se za limitiranu proizvodnju. Prve boce stižu za dve do tri nedelje, a Katerinin plan je da ih plasira u najboljim prestoničkim restoranima koji se nalaze u Mišlenovom vodiču za Srbiju, kao i u par vinoteka.