Somelijer iz Beograda
Ivan Nikolić pobednik je 8. takmičenja za najboljeg somelijera Srbije (
Serbian Sommelier Competition 2020), održanog u nedeljeu, 19. jula, pod sasvim posebnim okolnostima: bez publike i uz brižljivo pridržavanje epidemioloških mera. U finalu su se takmičili i
Dragiša Damljanović i Aleksandar Popov, a sva trojica pokazala su veliko samopouzdanje i odlično poznavanje svih elemenata somelijerske veštine.
Ukupno se takmičilo sedmoro somelijera, a celokupno takmičenje održano je u hotelu
Hajat u Beogradu. Takmičari su svoje zadatke obavljali u maskama, pa Ivan Nikolić kaže za Vino & Fino da ovakav format takmičenja nije bio lak za njega:
- Generalno mi je bilo dosta teže u početku, jer su ukus i miris osnova somelijerskog rada. Posle sam se navikao. Takođe, nije lako kada u sali nema nikog da vas bodri i da vam "drži strah".
Takmičarski zadaci u finalu bili su podeljeni na servis aperitiva, dekantiranje vina, uparivanje vina sa hranom, prepoznavanje oblika cigara, prepoznavanje grešaka na vinskoj karti, služenje šampanjca iz magnum boce i prepoznavanje slika. Nikolić kaže da je ove godine postojao vrlo težak element u takmičenju: simuliran je ambijent prepunog restorana, i zadaci su se smenjivali bez pauze, kao na pokretnoj traci.
- Meni je, ipak, polufinale bilo teže od finala, jer u polufinalu uvek osećam veliki pritisak da uđem u finale, dok sam u finalu "svoj na svome" i mirniji sam. Još uvek nisam sasvim svestan svog dostignuća i činjenice da sada imam titulu najboljeg somelijera u zemlji. To će nastupiti tek sutra - govori Nikolić, koji kaže i da će proslava titule uslediti nešto kasnije:
- To će se odigrati u neko bolje vreme, a sada je najvažnije da se čuva zdravlje - poručuje Nikolić, pobednik osmog izdanja najvažnijeg somelijerskog nadmetanja u Srbiji, koje se tradicionalno održava u organizaciji Udruženja somelijera Srbije SERSA, i po strogim pravilima Međunarodne asocijacije somelijera ASI.