Početna»Novosti»SLASNA MEDENA REBRA NA JANKOV NAČIN
03.04.2020.

SLASNA MEDENA REBRA NA JANKOV NAČIN

Prekratite karantinske dane kuvanjem sa srpskim vinarima!

novost slasna medena rebra na jankov naČin vinski magazin vino fino
Tokom vanrednog stanja i vinari provode vreme kod kuće, pa smo pitali one osvedočene gurmane i dobre kuvare među njima da podele neke od svojih recepta i preporuče vina uz njih. Prvi vinar koji kuva za vas je Dragan Vasić iz vinarije Janko.

Dragan Vasić Janko, osim po vinima, čuven je i po svojim gurmanlucima kojima dočekuje goste u svojoj vinariji u Smederevu. Njegove vešalice, musake, pasulj, pihtije, bifteci, sprže i sarme su hrana koja se pamti i o kojoj se priča, a najčešće je Janko priprema potpuno sam.

Za dane koje provodimo u kući, Janko šalje recept za bogato i kalorično jelo od kog se lepe prsti a jezik sam cokće i oblizuje usne. Pritom, ova izvrsna medena rebra izuzetno su laka za pripremu!



MEDENA SVINJSKA REBRA

Sastojci:

1,5 kg svežih svinjskih rebara sa kožom i pripadajućom slaninom
kilogram krompira
tri glavice crnog luka
jedna sveža paprika
kašika meda
1dc balzamskog sirćeta
so

Priprema:

Rebra odvojiti od kože, usoliti i ostaviti u frižideru da prenoće. Na dno posude za pečenje poređati na rebarca iseckan crni luk, iseckanu papriku i kriške krompira. Naliti oko 1cm vode. Rebra staviti preko krompira, pa sve dobro zatvoriti aluminijumskom folijom. Peći oko dva i po sata na 250 stepeni. Smanjiti temperaturu na 200, skinuti foliju, pa rebarca premazati mešavinom meda i balzamiko sirćeta. Vratiti u rernu i peći još petnaestak minuta, odnosno, dok rebarca ne porumene. Meso skinuti sa krompira, pa vratiti u rernu da i krompir porumeni, ali paziti da ne ispari sva tečnost.

U ova sočna i slasna rebra, Janko bez dileme preporučuje jedan od svoja dva merloa, raskošni Testament iz 2016 ili voćni i potentni Zapis iz 2017, kao i kupažu prokupca, merlo i kaberne No ½ 2016 vinarije Ivanović iz Župe.