Tokom vanrednog stanja i vinari provode vreme kod kuće, pa smo pitali one osvedočene gurmane i dobre kuvare među njima da podele neke od svojih recepta i preporuče vina uz njih. Prvi vinar koji kuva za vas je
Dragan Vasić iz vinarije
Janko.
Dragan Vasić Janko, osim po vinima, čuven je i po svojim gurmanlucima kojima dočekuje goste u svojoj vinariji u Smederevu. Njegove vešalice, musake, pasulj, pihtije, bifteci, sprže i sarme su hrana koja se pamti i o kojoj se priča, a najčešće je Janko priprema potpuno sam.
Za dane koje provodimo u kući, Janko šalje recept za bogato i kalorično jelo od kog se lepe prsti a jezik sam cokće i oblizuje usne. Pritom, ova izvrsna medena rebra izuzetno su laka za pripremu!
MEDENA SVINJSKA REBRASastojci:
1,5 kg svežih svinjskih rebara sa kožom i pripadajućom slaninom
kilogram krompira
tri glavice crnog luka
jedna sveža paprika
kašika meda
1dc balzamskog sirćeta
so
Priprema:
Rebra odvojiti od kože, usoliti i ostaviti u frižideru da prenoće. Na dno posude za pečenje poređati na rebarca iseckan crni luk, iseckanu papriku i kriške krompira. Naliti oko 1cm vode. Rebra staviti preko krompira, pa sve dobro zatvoriti aluminijumskom folijom. Peći oko dva i po sata na 250 stepeni. Smanjiti temperaturu na 200, skinuti foliju, pa rebarca premazati mešavinom meda i balzamiko sirćeta. Vratiti u rernu i peći još petnaestak minuta, odnosno, dok rebarca ne porumene. Meso skinuti sa krompira, pa vratiti u rernu da i krompir porumeni, ali paziti da ne ispari sva tečnost.
U ova sočna i slasna rebra, Janko bez dileme preporučuje jedan od svoja dva merloa, raskošni
Testament iz 2016 ili voćni i potentni
Zapis iz 2017, kao i kupažu prokupca, merlo i kaberne
No ½ 2016 vinarije Ivanović iz Župe.