Početna»Novosti»Šef Rene Redžepi pravi školu za ugostitelje!
18.03.2019.

Šef Rene Redžepi pravi školu za ugostitelje!

Akcenat škole Gastro-Akademi neće biti na kulinarskim tehnikama, već će učiti šefove ekološki odgovornim tehnikama rada u restoranima

novost Šef rene redžepi pravi školu za ugostitelje vinski magazin vino fino
Proslavljeni danski šef Rene Redžepi pokreće školu za ugostitelje! Škola je nastavak njegovog projekta MAD, u okviru koga su organizovani simpozijumi na različite teme koje su uvek bile okrenute širim temama od samih kulinarskih tehnika i bavile su se samom suštinom restoranskog biznisa u savremenom dobu.

Edukativni centar Renea Redžepija nosiće ime Gastro-Akademi, a sredstva za njegovu izgradnju dolaze iz danskog Ministarstva za hranu i prirodnu sredinu. Novac je opredeljen u okviru vladine strategije po imenu Gastro 2025, sa ciljem da Danska postane jedan od svetskih lidera u oblasti kvalitetne ishrane. Kako je izvestio Njujork Tajms, Redžepi je za rad u edukativnom centru angažovao šefove sa kojima je blisko sarađivao u okviru svojih gastro projekata: Kajli Kvong, Hija de Sančez i drugi.

Osnivač škole napominje da niko ne treba da očekuje da će ovo biti pandan školama kao što su Le Cordon Bleu ili Culinary Institute of America, dakle da neće biti rasadnik praktičnih znanja o vrhunskom kuvanju. Umesto toga, škola će učiti šefove kako da restorani u kojima rade budu okrenuti ekološki odgovornim i održivim tehnikama rada. Akcenat će biti stavljen na klimatske promene, traćenje velikih količina hrane u zapadnim zemljama, kao i na promociju snažnije uloge žena u savremenom restoranskom biznisu.

Prvi programi škole počeće već ove godine i to će biti kratki, petodnevni seminari za šefove, aktiviste, naučnike i farmere tokom kojih će, nada se Redžepi, biti pronađen najbolji modus za funkcionisanje ove institucije.

- Ovo će biti mesto na kome će se učiti sve one stvari koje smo propustili da naučimo u vreme kada smo učili da budemo šefovi - rekao je Rene Redžepi, objašnjavajući svoju viziju edukativnog centra koji već privlači ogromnu pažnju šefova širom planete.