Španski šef
Anhel Leon, koji važi za jednog od najboljih kuvara na svetu posvećenih morskoj hrani, nedavno je primio Mišelinovu nagradu za održivu gastronomiju. Ova nagrada ponovo je u fokus svetskih medija uvela šefa koji se smatra najradikalnijim gastronomskih inovatora na planeti.
Kako prenosi BBC, restoran
Aponiente, ovenčan sa tri Mišelinove zvezdice, u poslednje vreme nastavlja da još smelijim potezima pomera granice gastronomije, praveći izvanrednu hranu korišćenjem namirnica za koja obični "smrtnici" ni ne sanjaju da je moguće upotrebiti ih u kuhinji. Na trenutnom degustacionom meniju od 20 jela nalaze se remek-dela kulinarske domišljatosti koja otkrivaju potpuno novu dimenziju ukusa: hleb napravljen isključivo od algi, burginjon skuvan od komadića zaostalih nakon komercijalne obrade morskih plodova, paelja napravljena od zelenog planktona i, na kraju, najneverovatnije jelo od svih: jestive ljušture školjkara servirane u tamnoj činiji iznutra osvetljenoj bioluminiscentnim mikroorganizmima.
Restoran smešten blizu morske obale u ekološki potpuno očuvanom okruženju reke Gvadalete u jugozapadnoj Španiji u potpunosti zavisi od svoje okoline - bez složenog morskog ekosistema sa vrlo lokalnim specifičnostima, ovaj restoran ne bi mogao da postoji u ovom obliku, a odvažni gurmani bili bi uskraćeni za iskustvo koje u korenu menja način na koji shvatamo nabavku i pripremu hrane, pokazavši nam, kroz Leonove kreacije, da se izvanredna hrana nalazi bukvalno svuda oko nas.
- Ja sam nemiran um koji nikada nije moguće zasititi. Da nisam bio tako loš student, danas bih verovatno bio pomorski biolog - poverio se Anhel Leon u jednom intervjuu za onlajn magazin Vice.
Leon je, koliko je poznato, jedini kuvar na svetu koji koristi plankton za ljudsku ishranu.
- Plankton, koji jelima daruje slan ukus mora i svilenu teksturu u jela kao što je rižoto, jedan je od glavnih sastojaka u našem restoranu i to je projekat na koji sam najviše ponosan. Kako bi plankton omogućili jestivim za ljude, radili smo sa kompanijom Fitoplancton Marine, koja odgaja morske mikroalge za akvarijume i kozmetiku, kao i za ishranu. Oni imaju spektakularnu laboratoriju. Plankton je fascinantna namirnica. Ima pedeset puta više omega 3 masnih kiselina nego maslinovo ulje, a to je samo jedan deo njegovih jedinstvenih osobina - govori Anhel Leon koji granice gastronomije pomera toliko daleko da zalazi i u aspekte lanca ishrane koji su se do sada činili nepromenljivim.
Mišelinova nagrada pomogla je da se ovaj izuzetni šef ponovo nađe u žiži, a ostaje da se vidi da li će njegove radikalne ideje ostati na nivou ekscentričnosti jednog maštovitog kuvara, ili će na njih obratiti pažnju i prehrambena industrija.