Početna»Novosti»Rok zvezde ugostiteljske scene
30.04.2023.Piše: Jelena Stojčić

Rok zvezde ugostiteljske scene

Osam trenutno najzanimljivijih i najposećenijih bistroa u Beogradu sa ukusnom klopom, vrhunskim servisom i sjajnom atmosferom

novost rok zvezde ugostiteljske scene vinski magazin vino fino
U poslednjih nekoliko godina bistroi su postali omiljena mesta za izlazak u glavnom gradu. Razlog njihove popularnosti svakako leži u vrhunskoj gastronomiji koju nude u manje formalnom ambijentu, pa tako postaju manje pretenciozna alternativa restoranima visoke kuhinje. I u pravu je Vanja Puškar kada kaže da su bistroi nove rok zvezde domaće ugostiteljske scene.

Pogledajte samo kakav sjajan izbor bistroa je u glavnom gradu – od klasičnih francuskih, preko šarmantnih lokalnih bistroa sa domaćom hranom u fokusu, do onih, tipičnih beogradskih, koji se za čas pretvore u klub sa živom svirkom u kom se đuska do ranog jutra.

Predstavljamo vam osam trenutno najzanimljivijih i najposećenijih bistroa u Beogradu sa ukusnom klopom, vrhunskim servisom i sjajnom atmosferom.

Cveće Zla
Čika Ljubina 9, Beograd
060 016 28 56



Kultni beogradski bistro Cveće Zla, od kraja prošle godine više nije na Vračaru, već u strogom centru grada i to u hotelu Indigo. Iako skrivena u jednom od prolaza iz Čika Ljubine ulice ka Knez Mihailovoj, nova lokacija ovog bistroa je možda neočekivana ali se ispostavila kao pun pogodak. Da biste došli do restorana, morate da uđete u lift koji se nalazi u prolazu, pa zatim na spratu prođete kroz dugačak hodnik, pa pored recepcije hotela i odmah tu, „iza ćoška“ i staklenih vrata nalazi se, možda do sada i najbolji ugostiteljski poduhvat Vladimira Melentijevića, poznatijeg kao Vlada Dijagonala.

Novo Cveće Zla mnogo više podseća na staru Dijagonalu, i to onu sa početka rada, koju smo veoma voleli, nego na stari lokal u Nevesinjskoj. Na samom ulazu u restoran nalaze se veliki uramljeni stakleni prozori iz starog Cveća, i to je možda i jedina dodirna tačka starog i novog enterijera. U novom Cveću vlada poseban “vajb” stare Dijagonale. Definitivno, novo Cveće je daleko ozbiljnije od starog i to u svakom smislu - prostranije je i udobnije, sunčanije, sa više osoblja i dosta boljim servisom.

Na čelu kuhinje je talentovani Stefan Zečević, šef koji ponosno stoji iza Bitni Špirs burgera i novootvorene pice Đani, a koji je i ovde napravio jako dobar posao – jelovnik pun kontrasta i odličnu mešavinu jela francuske i srpske kuhinje. Zanimljiva kombinacija celera sa inćunima ispred gosta dolazi veoma elegantno servirana, u obliku nežnog cveta perfektnih latica. Tu je i sjajna cvekla sa listićima sira, pistaćima i domaćim keksom od kima, dok je Zečevićev autorski burek sa mortadelom i pistaćima definitivno najveća zvezda hotelskog doručka koji se do pola jedanaest služi u restoranu. A da biste uopšte došli do stola neophodno je da i po sedam dana unapred napravite rezervaciju.

Bašta još nije otvorena, ali samo da znate - u njoj je tek sakriven potencijal novog Cveća Zla koje u potpunosti opravdava svoj trenutni status – najpopularnijeg mesta u gradu.

Endorfin
Braće Jugovića 3, Beograd
065 32 81 701
www.endorfin.rs



Ovih dana i Endorfin radi bolje nego ikad, a jedan od razloga za to je i što je jedan od retkih restorana u Beogradu u kome u ukusu hrane možete uživati bez duvanskog dima. Zbog lokacije, ovaj bistro je nezaobilazna gastro stanica mnogih stranaca, ali bez obzira na to zadržao je duh lokalnog, komšijskog mesta „sa dušom“. Zbog svog kosmopolitskog duha, ovo mesto je svetsko u pravom smislu reči, a to je prepoznato i u autorskom tekstu u britanskom Sandej tajmsu u kom je Endorfin opisan kao mesto koje ne bi trebalo da propustite da posetite ako se zateknete u Beogradu.

A osim cigareta, iz upotrebe ovog bistroa, nedavno je izbačeno i komercijalno sirće, i zamenjeno jabukovim, kupinovim i sirćetom od šljive iz sopstvene proizvodnje. Endorfin je inače poznat po lokalnoj hrani i lokalnim, domaćim namirnicama, kraft pivima i organskim i low intervention vinima. Trenutni favoriti imaju mangulicu u glavnoj ulozi: to su ragu od mangulice poslužen na burek kori i ručno rađene taljatele koje se, zanimljivo, isto služe na burek kori. Takođe, domaća bistra supa sa nudlama od heljde i povrćem nova je stavka na meniju, a burgeri su i dalje nešto po čemu je ovo mesto prepoznatljivo što i nije slučajno, budući da iza Endorfina stoji ugostitelj Miloš Vukšić koji je i osnivač prvog beogradskog festivala burgera. Ove sezone, poen ide junećem, potpuno lokalnom burgeru sa čedar sirom koji je preliven domaćim majonezom napravljenim od pečene paprike. Čista desetka!

Bistro Grad Hometown
Uzun Mirkova 5, Beograd
011 328 58 11
www.bistrograd.rs



I Bistro Grad Hometown, kao i Endorfin, zbog lokacije, mesto je koje stranci redovno posećuju, ali ujedno i lokal koji je, naročito vikendom, omiljeno mesto sastajanja mnogih Beograđana već više od pola decenije koliko postoji. Enterijer je interesantan sa hipsterskim detaljima poput starih telefonskih aparata okačenih na zid, a gosti mogu uživati na dva nivoa unutar lokala i u fenomenalnoj bašti ograđenoj raznim rastinjem. Jelovnik je vrlo dobra fuzija balkanske i internacionalne kuhinje, sa akcentom na pripremi jela po starinskim, davno zaboravljenim receptima. Kombat, kako ovde zovu komplet lepinju, sjajan je izbor ove sezone, i to uz tanko sečenu goveđu pršutu kako ga i služe, kao i njihova čuvena pljeka od junetine koja ispred gosta stiže u tek ispečenoj, pa ponovo zapečenoj lepinji.

Na meniju je uglavnom sve lokalno i domaće, od njoka i taljatela koje se svakodnevno pripremaju do mesa. U ponudi su i dnevna jela, a nedelja je tradicionalno već rezervisana za jagnjeće pečenje koje je toliko mekano i sočno da ćete poželeti da ovde ručate svake nedelje. Piju se lokalna zanatska piva, domaća rakija i pažljivo odabrane etikete vina iz Srbije i regiona, a ovaj bistro poznat je i po dobrim, često spontanim žurkama.

TT Bistro
Cara Uroša 19, Beograd
061 277 15 24



TT bistro je novo mesto na Dorćolu, omiljeno među domaćim i stranim hipsterima, i verovatno jedino mesto u Beogradu u kome možete da probate autentičan boršč - jaku, slatko-kiselu, okrepljujuću supu, najprepoznatljivije jelo iz Rusije. Iza bistroa, stoji ruskinja Evgenija kojoj se toliko svidelo u Beogradu da je odlučila da tu i ostane i otvori još jedan lokal TT Eatery podjednako popularan kao što je i bistro.

Sam prostor je veoma zanimljiv, sa velikim šankom napravljenim od belih pločica i sa rastinjem koje iznad njega visi. Atmosfera je veoma opuštena, možda malkice i previše - ovde možete da doručkujete i u pet popodne, ili da imate branč i kasno uveče, ali isto tako i da malo duže čekate da stigne račun ili da vam dođe konobarica kako biste naručili jelo - što ne smeta preterano budući da je tek početak i razumemo da nisu uigrani. Jelovnik prati sezonu i menja se na svakih mesec dana. Budući da u TT bistrou poseban fetiš gaje prema palačinkama, ne propustite da ih probate, naročito verziju punjenu crvenim kavijarom. Sa menija još izdvajamo autentičnu i finu austrijsku supu od krompira. Najveća mana ovog bistroa su male porcije, što je možda samo početnička greška ili opipavanje tržišta.

Bistro Mali pijac
Karađorđeva 61, Beograd
069 777 989
www.bistromalipijac.rs



Bistro Mali pijac je tipično beogradsko 2u1 mesto – restoran u kome se jede dobra hrana, a uz to sluša i sjajna muzika, bistro koji se za čas iz restorana pretvori u klub. Upečatljivi veliki lusteri i crno beli pod prvo su što ćete primetiti kada uđete ovde, a odmah zatim i uvek dobro raspoloženo osoblje koje će vas srdačno dočekati i smestiti za sto. Uz dobar provod koji je gotovo uvek praćen i đuskanjem do fajronta, zaštitni znak Malog pijaca su sočni juneći obrazi u sosu od vina i na pireu od bundeve.

U gastronomskom smislu, ovaj bistro volimo i zbog izuzetno mekanog jagnjećeg kotleta koji priprema Nikola Nikolić, šef koji je inače i jedan od vlasnika lokala Pretop na Zemunskoj pijaci. Zapravo, volimo ga zbog kompletnog menija koji je vrlo dobra mešavina jela klasične francuske kuhinje i modernih jela nacionalne, srpske kuhinje. Na vinskoj karti nalaze se pretežno domaće etikete kao i odabrana vina iz Francuske. Bistro Mali pijac se na domaću gastro scenu upisao još 2018. godine i od tada radi „punom parom“, a iza njega stoji dobro uigrana ekipa iskusnih ugostitelja iz nekadašnjih legendarnih klubova Mladost, Ludost i Radost.

Homa bistro
Nevesinjska 11, Beograd
011 245 12 25
www.homa.rs



Bistro varijanta poznatog prestoničkog fine dining restorana Homa i dalje je jedno od najpopularnijih mesta u glavnom gradu i za a la carte i za bife doručak, ali i za ručak i večeru. Žamor gostiju i zveket tanjira i čaša, u ovom bistrou često nadjačavaju muziku, a iako je dozvoljeno pušenje, dim se praktično i ne oseća jer je ventilacija izuzetno dobra. Prostrano je, prijatno i udobno i definitivno jedno od onih mesta u kome se osećate kao kod kuće.

Uštipci od tikvica odlični su da ovde započnete obrok, pa dalje slobodno navalite na njihova prepoznatljiva old skul jela poput šakšuke, sočne jagnjetine, ovčje pljeskavice ili dobrih ćevapa i zanatske kobasice sa topljenim sirom. Hleb se mesi i peče svaki dan u kuhinji restorana, a budući da meni podjednako koketira i sa Mediteranom i sa Balkanom, ukusi i mirisi ili vraćaju u detinjstvo ili šalju na obalu mora, uz slasni crni rižoto, razume se.

Koh kao zaštitni znak Bistroa i dalje je neprevaziđenog ukusa i teksture, perfektno sočan i jedan od boljih koji ćete probati, a ukoliko ste u fazonu da i ovde osetite malo fine dining Home, tu je saksija, čuveni desert ovog restorana, mus od nekoliko vrsta čokolade sa mentom koji se služi u pravoj saksiji za cveće.

Nomad Bistro
Svetog Save 20, Beograd
065 559 83 69
www.nomad-bistro.rs



Nomad bistro je relativno mlad član beogradske ugostiteljske scene, lokal koji je uprkos koroni, pa posle i gradilištu koje je mesecima stajalo ispred ulaza, ipak uspeo da se izbori za svoje mesto među sve većim brojem bistroa u glavnom gradu. Nalazi se na Vračaru, a sa radom je počeo pre nepune dve godine, sasvim neplanirano, kada se vlasnica Ivana, iz Njujorka u kom je živela, zbog korone vratila u rodni Beograd i pokrenula ugostiteljski biznis.

Nomad je moderan evropski bistro, ali sa njujorškim šmekom i mesto u kome svako jelo i svaki koktel imaju prepoznatljiv autorski pečat. Novi meni je u pripremi i izaći će na proleće, a do tada preostaje još malo uživanja u prepoznatljivim ukusima - domaćoj kobasici od mangulice, sočnoj i blago pikantnoj i konfitiranom pačjem bataku koji je upravo zbog konfitiranja nestvarno mekan. U Nomadu možete pojesti i jelo dana, a šta će to biti zavisi od dnevne nabavke i raspoloženja šefa kuhinje Uroša Spasenovića. I ne brinite! Burger u dimu, Nomadovo zaštitno jelo, koje ispred gosta stiže pod zvonom u kome je tečni dim i zahvaljujući kome meso i krompirići imaju zadimljen i fenomenalan ukus ostaće i na novom meniju.

Iva New Balkan Cuisine
Kneginje Ljubice 11, Beograd
011 328 50 07
www.newbalkancuisine.com



Iva New Balkan Cuisine, prvi bistro talentovanog šefa Vanje Puškara i osnivača New Balkan Cuisine pokreta otvoren je pre nepune tri godine, iako imamo utisak da je tu oduvek, zar ne? Nalazi se na mestu nekadašnjeg kultnog bara Bizzare, a tik uz sadašnji Saša bar. Iva je i jedini restoran u Beogradu koji je nosilac Bib Gourmand preporuke od Mišlenovog vodiča, kao mesto koje nudi odličnu vrednost za uloženi novac. Prase na kant, brizle sa mlincima ili juneći rep sa domaćim njokama od telećeg mozga samo su neka od jela sa Ivinog sjajnog jelovnika koji se osvežava svakog meseca sa ponekim novim jelom, a zanimljiva kombinacija celera sa tartufom, rumom i lešnicima i ovde zauzima posebno mesto, baš kao i u Tisi, drugom Puškarovom restoranu. A kao i hrana, i vinska karta u Ivi usmerena je na Balkan, a "lokalno" bi zaista mogao da bude drugi naziv za ovaj bistro koji je inače, toliko popularan da može da vam se desi da dobijete rezervisan sto samo na sat, dva vremena.