Početna»Novosti»Rkaciteli će se od sada gajiti i u Francuskoj
10.04.2023.

Rkaciteli će se od sada gajiti i u Francuskoj

Stara gruzijska sorta od kraja marta nalazi se u katalogu francuskog Instituta za vino i vinovu lozu, sa preporukom da se uvede u sortiment vinograda u Gaskonji

novost rkaciteli će se od sada gajiti i u francuskoj vinski magazin vino fino
Drevna sorta vinove loze rkaciteli, za koju se smatra da je jedna od najstarijih na planeti, 29. marta ove godine uvedena je u francuski katalog odobrenih sorti vinskog grožđa.

- Rkaciteli ima izvanredan aromatski profil i u potpunosti se uklapa u vinski stil u zaštićenoj geografskoj indikaciji Kot-de-Gasgonj - navodi se u najnovijoj odrednici u katalogu francuskog Instituta za vino i vinovu lozu koji je deset godina analizirao ovu sortu i njenu upotrebljivost u francuskim vinogradima.

Kako navodi magazin Vitisphere, sorta rkaciteli ima slične karakteristike kao sorta kolombar, što je čini veoma podesnom za uzgajnje u Gaskonji:

- Sorta se može koristiti za pravljenje visokokvalitetnih suvih belih vina, kao i slatkih vina.

U uvođenju rkacitelija u zvanični sortiment francuskih vinograda presudan značaj imala je činjenica da je posredi sorta koja sazreva kasno, na prelazu iz treće u četvrtu epohu, i da ima povišene kiseline, što je sve čini vrlo pogodnom u borbi protiv posledica klimatskih promena.

Rkaciteli (sinonimi: kukura, topolek, budasuri...) je vrlo stara gruzijska sorta, a njeno ime u prevodu znači „crveno stablo“. U Gruziji su pronađeni glineni sudovi stari pet milenijuma koji su sadržavali semenke rkacitelija. Osim u Gruziji, rkaciteli je zastupljen i u Ukrajini, Rusiji, Rumuniji, Azerbejdžanu i drugim zemljama na području Kavkaza i oko Crnog mora. Na našim prostorima rkaciteli se gaji od sedamdesetih godina prošlog veka, a pokazao se kao pretežno otporan na niske temperature, kao i na sivu plesan. Ova istorijska sorta daje puno vino zlatno-žute boje, sa jakim voćnim aromama i visokim, a ugodnim kiselinama.