Početna»Novosti»Regionalna vinska elita dolazi na Grand Tasting
13.04.2023.

Regionalna vinska elita dolazi na Grand Tasting

U beogradskom hotelu Metropol 22. aprila okupiće se pedeset izvanrednih vinarija, a publiku čekaju vertikale, premijere, degustacije arhivskih vina i bogat prateći program

novost regionalna vinska elita dolazi na grand tasting vinski magazin vino fino
Pedeset izuzetnih vinarija sa prostora bivše Jugoslavije okupiće se 22. aprila u beogradskom hotelu Metropol, na događaju Grand Tasting 2023. Vertikale, premijere, radionice na kojima će biti degustirana vina kojih odavno nema u prodaji – sve ovo su aduti dešavanja na kome su učešće najavile neke od najznačajnijih regionalnih vinskih kuća.

Naša zemlja biće zastupljena vinima kuća Lastar, Kovačević, Radovanović, Aleksandrović, Millijan Jelić, Temet, Budimir, Matalj, Deurić, Erdevik i drugim, a najavljene su vertikale vina ovih kuća, kao i ekskluzivne premijere. Iz Severne Makedonije dolaze, sa svojim aktuelnim i arhivskim vinima, kuće Tikveš, Chateau Kamnik i Bovin, a Plantaže će predstaviti nekoliko berbi iz sada već čuvene linije Stari podrum. To nije jedina crnogorska vinarija na Grand Tastingu – svoja vina predstaviće i vinarija Marković, koja na prelepom imanju u blizini Cetinja stvara etikete veoma savremenog izraza.

Iz Hrvatske, vinari Dominik Jagunić i Josip Korak doneće neka od najzanimljivijih vina Plešivice. a iz Istre dolaze kuće Kozlović, Coronica, Veralda, Degrassi, uz jedinstvenu priliku da se i lično porazgovara sa legendarnim istarskim vinarima. Ivo Enjingi i Vlada Krauthaker, veterani savremene vinske scene Hrvatske, doneće vinska remek-dela iz svojih arhivskih podruma.

Bosnu i Hercegovinu će, kao i na većini vinskih dešavanja u regionu, zastupati Podrumi Vukoje 1982, a svoja će vina predstaviti i Vinogradi Nuić iz Ljubuškog. Premijerno na Grand Tasting dolazi vinarija Jungić iz okoline Banja Luke, a posetioci će degustirati i vina podruma manastira Tvrdoš, vinarije Milas iz Ljubuškog i podruma Carska vina Grgo Vasilj.

Slovenačka vinska reprezentacija biće, očekivano, vrlo snažna – Miha Batič iz Vipavske doline, Matjaž Lemut iz kuće Tilia Estate, specijalizovane za pino noar, vinarija Šturm iz Bele Krajine, prekmurska vinarija Gjerkeš, Sanctum iz Štajerske, potom cenjene kuće iz Goriških Brda: Movia, Ščurek, Klet Brda...

Prateći program biće veoma ambiciozan za dešavanje koje traje samo jedan dan: prva radionica biće posvećena vinskim biserima Plešivice a držaće je Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin. Druga nosi naziv 6 nijansi šipona (furminta) na kojoj će biti reči o vinima kuće Puklavec Family Wines, uključujući i arhivska vina iz berbi 1990, 1974. i 1971!

Big blends (velike kupaže), radionica koju će držati Paul Balke, predstaviće vina Pijemonta, Venecije Đulije, Kolija i Goriških Brda. Naredna radionica je prava poslastica za ljubitelje vranca, jer će na njoj Igor Luković predstaviti 7 veličanstvenih vranaca, arhivskih vina iz kuća Marković. Jović, Tvrdoš, Tikveš, Plantaže, Kamnik i Vukoje. Prateći program završiće se radionicom Moderni slovenački pinot noir, koji će držati Matjaž Lemut.

Cena ulaznice iznosi 3.500 dinara, uz mogućnost degustacije svih izloženih vina. Jedan broj ulaznica biće dostupan i na samom događaju, takođe po ceni od 3.500 dinara.