Početna»Novosti»Prvi srpski vampir - inspiracija za nastup na takmičenju kuvara
30.07.2024.

Prvi srpski vampir - inspiracija za nastup na takmičenju kuvara

Nikola Šorak, kuvar u restoranu GIG, na San Pellegrino Young Chef Competition predstaviće jelo nadahnuto Savom Savanovićem iz priče Milovana Glišića

novost prvi srpski vampir - inspiracija za nastup na takmičenju kuvara vinski magazin vino fino
Jelo je nadahnuto legendom o krvopiji iz Zarožja, rodnog kraja mladog kuvara
Na najvećem svetskom takmičenju za mlade kuvare, San Pellegrino Young Chef Competition, u izbor je ove godine ušao i naš kuvar Nikola Šorak (23) iz prestoničkog restorana GIG. On je i jedini kuvar koji će ove godine braniti boje Srbije na ovom prestižnom nadmetanju.

Regionalno finale se održava na Malti u periodu od 25. do 27. novembra 2024, a Šorak će se predstaviti jelom inspirisanim Savom Savanovićem, prvim vampirom sa naših prostora i protagonistom priče „Posle milion godina“ Milovana Glišića.

- Mislim da je na globalnom nivou potrebna promena fine dining koncepta i da bi sam proces obedovanja u restoranu trebalo da bude dosta poučniji i zabavniji i interaktivniji. Za takmičenje sam pripremio jelo inspirisanim Savom Savanovićem, u kome svaki segment hrane priča deo priče o njemu. Tako, budući da je Savanović rođen u Zarožju, malom mestu poznatom po šumama i livadama, pripremaću patku u medu sa miksom začina koji će imati i vrhove Pančićeve omorike i bora. Taj segment upravo predstavlja mesto gde se radnja odvija i mesto njegovog rođenja. Sos će biti boje krvi, od pačijeg jusa, cvekle i višnje, dok će sa strane biti servirana cvekla sa kremom od belog luka i gloga - govori Šorak, koji će napraviti i mali benje sa frikaseom od pačijih bataka, sušenim pačijim srcem i tartufom, serviran na žitu, a koji će predstavljati čuvenu vodenicu Save Savanovića.

Kako priča kaže, vampiri ne vide svoj odraz u ogledalu, a Nikola će gostima ponuditi ogledalo da vide da li su posle njegovog jela postali vampiri ili ne.

- Praviću i čips od belog luka sa kuzu prahom, koji će biti providan kao ogledalo. Ubaciću ga u mali okvir ogledala, kako bi gost na kraju mogao da se pogleda, da li je postao vampir posle mog jela - kaže inventivni mladi kuvar Nikola Šorak.


Nikola Šorak smatra da obedovanje u restoranima visoke kuhinje treba da bude zabavnije