Početna»Novosti»Propada lanac italijanskih restorana Džejmija Olivera!
26.03.2018.

Propada lanac italijanskih restorana Džejmija Olivera!

Zbog loših poslovnih odluka i nepovoljne ekonomske klime, od 49 restorana u britanskom lancu Jamie's Italian već 20 je zatvoreno, a kompanija je u dugu od 60 miliona evra

novost propada lanac italijanskih restorana džejmija olivera vinski magazin vino fino
Gastronomska imperija Džejmija Olivera kruni se velikom brzinom! Loša ekonomska klima i iracionalne poslovne odluke čuvenog kuvara dovele su do dramatičnog pada kvaliteta rada Oliverovih restorana u Velikoj Britaniji, a tokom poslednjih godinu dana Džejmi Oliver je zatvorio 20 od 49 restorana na teritoriji ove zemlje. Lanac mladolikog kuvara koji je umnogome odgovoran za novi, vibrantni imidž britanske gastronomije danas je u dugu 60 miliona evra, od čega oko 20 miliona evra otpada na dugove dobavljačima. Oliverov lanac picerija Union Jacks više ne postoji, a lanac Jamie's Italian, zamišljen kao pristupačan brend kvalitetne italijanske kuhinje, dobija izuzetno loše ocene na internetu.

Šta se dogodilo Džejmiju, osim što je ozbiljno precenio svoje menadžerske sposobnosti?

Poznavaoci britanske gastronomske scene kažu da je na Ostrvima u toku nezapamćena trka među restoranima: još od 2016. i glasa Britanaca za izlazak iz Evropske unije ekonomska klima u zemlji je veoma loša, i Britanci sada 1 od 10 obroka jedu van kuće. Pre referenduma ovaj odnos je bio 1 prema 8, što je za ugostitelje ogroman pad. A ti obroci jedu se u prevelikom broju restorana: od 2010. do 2016. godine broj restorana porastao je sa 61.400 na 83.000. Nemilosrdna logika tržišta učinila je mnoge restorane potpuno suvišnim, a prvi su stradali oni sa najvećim raskorakom između cene i kvaliteta. U njih, nažalost, spadaju i Oliverovi restorani. U prošlogodišnjem izdanju prestižnog vodiča Harden’s Best U.K. Restaurants lancu Jamie's Italian data je najniža ocena, uz propratni komentar kritičara Pitera Hardena:

- Džejmi, izvuci se iz ovoga, ti možeš da napraviš nešto mnogo bolje od ovog užasnog, zaista užasnog italijanskog lanca - napisao je.

Kako poznavaoci smatraju, do dramatičnog pada kvaliteta usluge i hrane u restoranima Jamie's došlo je nakon 2015, kada je Oliver, kako bi optimizovao proces rada, otpustio dvanaest menadžera iz srednjeg ešelona. Ispostavilo se da su ovi menadžeri bila ključna karika u kontroli kvaliteta i da je njihovo iskustvo bilo nezamenjivo.



Izvan Velike Britanije, Džejmi i dalje širi svoju imperiju. U njenom sastavu je 52 restorana i kafea u Kataru, Portugalu, Indiji i mnogim drugim zemljama. Svi oni rade kao deo franšize, što otežava kontrolu rada na ovim mestima na kojima su usluga i hrana ponekad sramotno loši. "Kada obolelom od celijakije posluže pecivo od belog brašna, a kuhinja se zapali, to je znak da je lanac u velikoj nevolji", napisao je jedan kritilčar. Primer za lošu kontrolu kvaliteta je ispostava Jamie's Italian na aerodromu Oslu. Na sajtu Trip Advisor, od 91 recenzije na engleskom jeziku čak pedeset ocenjuje restoran kao "užasan" ili "loš".

Sa 42 godine, Džejmi Oliver je u svetu gastronomije uradio toliko toga da bi, čak i da danas ode u penziju, ostao zapamćen kao veliki popularizator šarene i zdrave hrane ispunjene ukusima i mirisima Mediterana, tako dragog Britancima. Ostaje da se vidi hoće li kao ugostitelj biti u stanju da ponovo otkrije sebe i da unese velike promenen u rad svojih brendova, ili ih, za šta mnogi kažu da bi zapravo bila daleko bolja ideja, u potpunosti zameni nečim novim i prilagođenim današnjoj ekonomskoj klimi i gastronomskoj modi.