Početna»Novosti»PROKUPAC STIGAO DO BELGIJE!
22.03.2022.Piše: Tomislav Ivanović

PROKUPAC STIGAO DO BELGIJE!

Zahvaljujući Danu prokupca, počeo je izvoz srpskih vina u Belgiju preko kompanije Wines Out of The Boxxx, kaže Patrik Dont, menadžer ove distributerske kuće

novost prokupac stigao do belgije vinski magazin vino fino
foto: facebook.com/dinge8888 (Patrick Dhondt)
Prva pošiljka od dve pune palete prokupca iz nekoliko srpskih vinarija stigla je u Belgiju. Tako je, posle Amerike, Izreala i Švedske, prokupac od sada dostupan i belgijskim ljubiteljima vina. Za to je zaslužan Patrik Dont iz kompanije Wines Out of The Boxxx, koji je kao jedan od gostiju na prošlogodišnjem Danu prokupca imao priliku da se bliže upozna sa vinima od te sorte. Kompanija Patrika Donta specijalizovana je za vina sa Kavkaza i istočne Evrope, a na Salonu prokupca u Beton hali on je probao srpske prokupce iz svih delova Srbije i odabrao etikete koje su se sada našle u belgijskim restoranima i vinotekama. Ovog puta, njegovi favoriti bili su prokupci iz vinarija Budimir, Despotika, Zmajevac i Temet.

Patrik Dont vina je zavoleo još pre tri decenije, a balkansko vinarstvo naučio je da ceni je kada je prvi put probao vina iz Istre. Od tada postepeno širi ponudu balkanskih vina u ponudi svoje kompanije.

Dont ističe da je prosečna godišnja potrošnja vina u Belgiji oko 29 litara po glavi stanovnika.

- Belgijsko tržište nije homogeno – kaže Dont u razgovoru za Vino & Fino i dodaje:

- Valonija je konzervativna i drži se francuskih vina, kao i Brisel, mada brojne diplomate traže i vina iz zemalja iz kojih dolaze. Flandrija je najprogresivnija, naročito region Antverpena i Genta. Sveukupno, tržišno učešće velike trojke, Francuske, Italije i Španije na belgijskom tržištu je iznad šezdeset procenata.

Patrik Dont sa kolegama vinoljupcima iz Srbije i sveta na pres putovanju povodom prošlogodišnjeg Dana prokupca

Kako u tom okruženju radite promociju vina sa Balkana?

Najbolji kanal je usmena preporuka. Ljudi koji probaju neko od naših vina u restoranu, na odmoru ili sa prijateljima, lako pronađu put do nas. Periodično organizujemo vođene degustacije, a tu su i nedeljne objave na društvenim mrežama, kao i mesečni njuzleter na više od 3.600 adresa. Restoraterima nudimo degustaciju, a njih je najteže ubediti da probaju vina. Ipak, kad ih probaju, u najvećem broju slučajeva se odluče da ih uvrste u ponudu.

Kako vinarije i vinarska udruženja iz Srbije mogu da pomognu da vaša kompanija poboljša poslovanje sa srpskim vinima?

Dobro bi došla podrška u vidu zajedničkog ili delimičnog finansiranja našeg učešća na nacionalnim ili regionalnim vinskim sajmovima u Belgiji, kao i zajednička organizacija degustacija i promocija.

Ima li prostora za prokupac na belgijskom vinskom tržištu? Koje belgijsko jelo bi se dobro uparilo uz prokupac?

Definitivno postoji prostor. Ja lično izuzetno volim tu sortu, jer prokupac ima karakter i bogat je aromama. Ponekad me podseća na širaz zbog začinskih aroma, a ponekad na pino noar zbog elegancije. Tanini su obično smireni i integrisani. Što se tiče uparivanja sa hranom, ja bih ga služio uz veliki raspon jela: kratko grilovana tuna, meso fazana sa pečurkama, juneći odresci, rižoto sa mesom, oso buko, pa i deserti sa jagodama i čokoladom.

Imao si priliku da prisustvuješ obeležavanju Dana prokupca u Srbiji. Kakvi su tvoji utisci?

Dan prokupca je bio vrlo uspešan za mene. Pored kontakta sa vinarima, upoznao sam još neke divne, interesantne kolege iz vinskog sveta. Imao sam priliku da sretnem vinarije sa kojima sada sarađujem. Vinariju Budimir sam od ranije znao. Predlog za naredna izdanja Dana prokupca je da se možda događanja u Beogradu skrate za jedan dan, a da se produže posete samim vinskim regijama. Ukoliko budete planirali nova dešavanja u vezi sa Danom prokupca u narednim godinama, računajte na moju podršku.