Početna»Novosti»Prokupac: priča koja traži izvrsne pripovedače
14.10.2024.piše: Ana Rusanov Vračević

Prokupac: priča koja traži izvrsne pripovedače

U vinoteci Wine & Pleasure održana je radionica o prokupcu, na temu budućnosti ove sorte, njenog razvoja i promocije na domaćem i svetskom tržištu

novost prokupac priča koja traži izvrsne pripovedače vinski magazin vino fino
Kojim putem ići i kako pričati priču o prokupcu bila je tema radionice Quo vadis, prokupac koja je održana u vinoteci Wine & Pleasure na dan kada se u Srbiji 9. put po redu obeležava praznik ove stare srpske sorte.

Danas kada su u Srbiji za prokupac svi čuli, kada ga ima na svakoj iole ozbiljnijoj vinskoj karti i stižu nagrade sa velikih svetskih takmičenja, postavlja se pitanje kojim putem ići dalje i kako pričati priču o prokupcu. Da bi odgovor bio što realniji, na radionici koju je vodio Tomislav Ivanović nisu degustirana ni najbolja ni najnagrađivanija vina, već je ponuđen presek realnosti i vina koja se piju u celoj Srbiji, a ne samo po prestoničkim restoranima.

- Priča o prokupcu je priča čitavog Balkana koji polako zauzima mesto na evropskoj vinskoj mapi. Pre devet godina postojalo je svega 15 etiketa, zasadi su bili stari i na malim površinama, a bilo je i mišljenja da prokupac nije grožđe za kvalitetna vina. Danas vinari prave na desetine etiketa od ove sorte, ona se nalaze na vinskim kartama gotovo svih restorana, naučna zajednica radi sa klonskim selekcijama. Prokupac dobija novu reputaciju o čemu govore i nagrade na velikim svetskim takmičenjama. Spremni smo da idemo dalje - naglasio je Tomislav Ivanović.

Prokupac je svestrana sorta pogodna za različite stilove vina što je pokazano na primeru Prokupac Blanc de Noir, prvog penušavog vina od prokupca proizvedenog šarmat metodom, koje dolazi iz Podruma Pevac, a zatim i polusuvog rozea Nemir 2023 iz vinarije Despotika.



Selekcija prokupaca iz tri male porodične vinarije iz Župe pokazala je u čemu se sastoje izazovi koji se nalaze pred srpskim vinarima. Vinarija Rakićević primer je male vinarije koja neguje tradicionalnu porodičnu proizvodnju grožđa iz starog vinograda, ali nema uslove za čuvanje vina iako ima odlično grožđe, što se videlo na njihovom vinu Blagoslov 2020. Predstavljene su i porodične vinarije kao što su Yotta i Milinčić čiji Prokupac Reserve 2017 predstavlja pravi biser koji treba negovati i brusiti kako bi postao prepoznatljivi župski brend. Ovo poređenje vina iz malih župskih vinarija pokazalo je da je potrebno zajednički i strateški raditi na promociji vina od prokupca i pomoći malim vinarijama da podignu svoje kapacitete i da iz godine u godinu poštuju standarde kako bi nudili ujednačeni kvalitet.

Radionica je nastavljena sa dva izuzetna prokupca iz Šumadije, Matijaševićev Čukundeda 2021 i Aleksandrovićev Prokupac 2020 dolaze iz teroara koji je jasno prepoznatljiv u odnosu na prokupce iz Toplice ili Župe, što je, kako je rečeno na radionici, izvanredno za samu sortu i vina koja nastaju od nje.

Da je prokupac definitivno sorta za velika vina pokazalo je i poslednje vino na radionici – Breg prokupac 2020 vinarije Doja, koje je ove godine na velika vrata ušlo na svetsku scenu dobivši zlatnu medalju i 95 poena na Dekanterovom ocenjivanju.

Pred sledeći, okrugli jubilej Dana prokupca, postavljeno je pitanje kojim putem ići dalje i kako pričati o prokupcu? Danas svi znaju za prokupac, od ove sorte prave se velika vina, a ipak nedostaje jedinstvena zajednička strategija na promociji ove autohtone srpske sorte i svih regiona gde se ona uzgaja – Župe, Toplice i Šumadije. Tu pre svega treba raditi sa malim vinarijama na podizanju njihovih kapaciteta i uvođenju standarda koji moraju da se poštuju, zaključeno je na radionici.

Obeležavanje Dana prokupca biće nastavljeno Salonom prokupca u hotelu Radisson Collection od 17 do 22 sata, kao i cele nedelje po vinotekama i restoranima gde će se tokom cele nedelje degustirati izvrsna vina od naše važne i stare autohtone sorte.

Povezani unosi