Ako je suditi po načinu na koji je ove godine obeležen
Dan prokupca, ne postoji više nijedan razlog za bojazan kada je u pitanju sudbina ove sorte. Praznik naše najvažnije autohtone sorte izrastao je i razgranao se, postavši tradicionalna manifestacija koja povezuje vinare, vinogradare, somelijere, ugostitelje, naučnike, obične vinoljupce i sve ostale kojima je naša vinska baština na srcu. Dan prokupca i Nedelja prokupca, u svom najambicioznijem izdanju do sada, postavili su organizatorima ozbiljan domaći zadatak za sledeću godinu.
Salon prokupca održan u
Event centru Promenada u beogradskoj
Beton hali okupio je najvažnije proizvođače vina od ove sorte koji su, po opštem utisku, uživali, zajedno sa gostima i domaćinima, u do sada najudobnijem i najprijatnijem izdanju Salona, tik pored reke Save i u ekskluzivnom ambijentu Promenade. Prokupac je bio i centralna tema konferencije po imenu Prokupac – rođen u Srbiji održane u hotelu
Radisson Collection u Beogradu. Na dve radionice i dva masterklasa u sali u kojoj više nije bilo nijednog slobodnog mesta – konferencija je u potpunosti rasprodata –
dr Miroslav Nikolić, somelijer Dušan Vranić, dr Ričard Fister i drugi panelisti i predavači osvetlili su položaj prokupca u vinskom svetu i razgovarali o njegovim potencijalima i budućnosti.
REKORDNA NEDELJA RESTORANA
Naša najvažnija autohtona sorta ove godine je doživela posebnu čast u restoranima, barovima i vinotekama širom Srbije – Nedelja prokupca oborila je sve rekorde interesovanja. Više od 300 restorana, kafića, vinoteka i barova u Srbiji učestvovalo je u ovogodišnjoj Nedelji prokupca, pa se prokupac, od 11. do 17. oktobra, točio, pio i slavio u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Prokuplju, Pirotu, Negotinu. Nedelja prokupca bila je organizovana i u
fine dining restoranima, i u tradicionalnim, srpskim kafanama, u mnogobrojim picerijama i u jednoj pinseriji, u vinskim i koktel barovima širom naše zemlje, u hotelima, pa čak i u dve sladoledžinice. U čast prokupca, majstori za sladoled iz
Crne Ovce kreirali su u saradnji sa vinarijom Doja sladoled od prokupca koji su posetioci Salona prokupca mogli i da degustiraju. Takođe, i
Veroljub Šobić, majstor za sladoled, vlasnik
Poslastičarnice iz Maršala Birjuzova je za jedan beogradski splav kreirao sladoled od prokupca.
U restoranima, prokupac se uparivao sa hranom, boce otvarale, a vino služilo na čašu, a bilo je i onih koji su otišli korak dalje i kreirali posebna i neodoljiva jela prokupcu u čast. Dosta ugostitelja odlučilo je da snizi cene prokupca, bilo da su ih prodavali na flašu ili na čašu. U nekim lokalima popusti su zaista bili vrtoglavil, a osim u Srbiji, prokupac se ove godine po prvi put slavio i u ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Spisak i opise svih lokala u kojima se slavio Dan prokupca možete i dalje pogledati
na našem sajtu.
Vinoljupci su pokazali i da vino i sportski duh idu zajedno, kao u antička vremena. U Župi su, i pored lošeg vremena, održane dve trke posvećene vinu i našoj drevnoj crnoj sorti: Župska vinska trka i
Pro Kup Ac MTB Marathon 2021 povele su trkače i bicikliste vinskim stazama Župe.
Karavan prokupca ove godine stigao je po prvi put i do grada koji je ovoj sorti podario ime, a pored Prokuplja i Aleksandrovca, Karavan je došao i do Kragujevca, gde se u
Vinsko-rakijskom habu uživalo i u vinima od prokupca i u vinorelima – slikama koje su pravljene vinom, a čiji je autor
Mira Kovačević, već dobro poznata u vinskom svetu.
I POZNATI SE UKLJUČILI U SLAVLJE
U aktvnosti povodom Dana prokupca uključile su se i neke poznate ličnosti:
Antonije Pušić, iliti
Rambo Amadeus, dao je
kratak ali sadržajan intervju sajtu Vino & Fino u kome je obelodanio svoju strast prema vinima od autohtonih sorti i prema konceptu koji je nazvao„misli globalno, pij lokalno“, a Salon prokupca otvorio je, veoma nadahnutom besedom i namenski napisanom pesmom, književnik
Vladimir Pištalo koji je od aprila ove godine na čelu Narodne biblioteke Srbije.
Nakon Salona i konferencije o prokupcu, usledilo je kratko ali dinamično putovanje po delu Srbije u kome je prokupac centar gotovo svake vinske priče. Na spisku putnika našlo se desetak gostiju iz inostranstva - vinskih znalaca iz zemalja od Singapura do Izraela - uz domaće vinske blogere i novinare. Prva tačka putovanja bila je vinarija
Temet, koja je predstavila punu paletu svojih vina. Glavna atrakcija degustacije bio je prokupac
Beli kamen 2019, ekstraktivno, puno, mirisno vino sa puno voća i začina, i mineralnosti koja podseća na kredu, a koje će se sledeće godine naći na tržištu - malo prerano ako je ideja da se pije odmah po kupovini, a taman na vreme ako želite da izdvojite nekoliko boca za dodatno odležavanje u kućnoj kolekciji.
PROKUPAC – SORTA SA MNOGO LICA
Dan kasnije, u Starcima kraj Aleksandrovca,
Radovan Đorđević, vlasnik vinarije
Čokot, demonstrirao je svoju vinarsku erudiciju vođenjem kroz degustaciju svih vina ove kuće. Na sasvim drugom kraju Župe,
Braća Rajković, domaćinska kuća izuzetno tradicionalne forme ali savremenog senzibiliteta kada su u pitanju i odnos prema
winemaking-u i sortimentu, uz bogatu trpezu obradovala nas je i izuzetno zanimljivom diskusijom o odnosu pojmova prokupac i rskavac - uz degustaciju samog rskavca kao ilustraciju teze domaćina da rskavac nije sinonim za prokupac već zaseban klon sorte sa izraženim individualnim osobinama. Ponuda podruma Braće Rajković, kako smo saznali i probali, obogaćena je i jednim velikim iznenađenjem - u Župi se odnedavno pravi i prvo srpsko sortno vino od karmenera,
Sofia Carmenere!
Putovanje je okončano u Toplici, posetom vinariji
Doja, čiji su domaćini,
Slavica i Goran Todić, predstavili ceo svoj dobro poznati portfolio na čelu sa premijum prokupcem Breg, kome su dve godine odležavanja u srpskom hrastu podarile veliku kompleksnost i bogatstvo aroma, uz izraženu sortnost koja još jednom demonstrira ogromnu sposobnost prokupca da se uklopi u različite vinske profile, od svežih, svakodnevnih vina srednjeg tela do pretencioznih vina namenjenih dugom odležavanju.
Povratak sa ovog putovanja ujedno je označio i kraj dešavanja oko ovogodišnjeg Dana prokupca, ambiciozne smotre bez koje je danas gotovo nemoguće zamisliti vinsku Srbiju.
Deo atmosfere sa Salona prokupca, konferencije Prokupac – rođen u Srbiji i pres putovanja kroz Srbiju možete videti u našoj galeriji.