Početna»Novosti»Proglašeni finalisti takmičenja za prvog somelijera sveta
15.03.2019.

Proglašeni finalisti takmičenja za prvog somelijera sveta

U poslednji krug takmičenja plasirali su se Rejmons Tomsons iz Letonije, Nina Hejgard Jensen iz Danske i Mark Almert iz Nemačke

novost proglašeni finalisti takmičenja za prvog somelijera sveta vinski magazin vino fino
Rejmonds Tomsons iz Letonije, Nina Hejgard Jensen iz Danske i Mark Almert iz Nemačke ušli su u finale takmičenja za najboljeg somelijera na planeti. Naš predstavnik Vuk Vuletić, koji je stigao do polufinala takmičenja u Antverpenu u Belgiji, vratiće se u Srbiju kao jedan od devetnaest najboljih pripadnika ove plemenite profesije.

Od šezdeset i šest somelijera iz šezdeset i tri zemlje sveta koji su 10. marta ušli u izuzetno teško nadmetanje The Best Sommelier of the World, u kome su sudije od njih tražile da pokažu ogromno teorijsko i praktično znanje o vinima cele planete, samo je troje ušlo u finale i borbu za izuzetno prestižnu titulu najboljeg somelijera na svetu. Ostalih šesnaest polufinalista primilo je diplome za učešće, i time je okončan njihov nastup na takmičenju.

U Elizabet centru u Antverpenu publika je gromoglasnim aplauzom propratila predstavljanje takmičara koji su tokom pet dana prošli kroz iznenađujuće težak "baraž" testova - sudije su odlučile da stave akcenat na manje poznate oblasti vinskog znanja. Finalisti su proglašeni nakon što su se publici, uz ovacije, predstavili dobitnici titule najboljeg somelijera na svetu od šezdesetih godina prošlog veka do danas. Odata je i pošta nedavno preminulom velikom somelijeru Žeraru Baseu: u prisustvu njegove supruge i sina, vidno ganutih, prikazan je kratak film o njegovoj bogatoj karijeri . Objavljeno je i uvođenje nove nagrade za životno delo koja će nositi ime Žerara Basea a koja će se dodeljivati svake godine. Njeni dobitnici biće somelijeri koji su ostavili veliki trag u vinskom svetu.

Nakon proglašenja finalista, pristupilo se završnom takmičenju.

Organizator nadmetanja je ASI - Association de la Sommellerie Internationale, najpoznatija asocijacija somelijera na planeti.

Predstavnik Srbije Vuk Vuletić prima diplomu za učešće na elitnom nadmetanju somelijera