Početna»Novosti»Proglašena četiri nova Master of Wine
06.03.2017.

Proglašena četiri nova Master of Wine

Novi članovi elitnog kluba su Mark Andrew MW iz Velike Britanije, Jeremy Cukierman MW iz Francuske, Emma Dawson MW iz Velike Britanije i David Forer MW iz SAD

novost proglašena četiri nova master of wine vinski magazin vino fino
Četiri vrhunska vinska stručnjaka pridružila su se elitnom društvu nosilaca titule Master of Wine, preneli su jutros svetski mediji. Nakon prošlogodišnjeg iznenađenja, kada je ispit organizacije The Institute of Masters of Wine položilo čak trinaest novih eksperata, što je izazvalo i određene kontroverze, ove godine prošlo ih je samo četvoro. Novi nosioci prestižne MW titule su Mark Andrew iz Velike Britanije, Jeremy Cukierman iz Francuske, Emma Dawson iz Velike Britanije i i David Forer iz Sjedinjenih Američkih Država. Zajedno sa njima, na planeti trenutno ima još 356 nosilaca titule Master of Wine i oni žive u 29 zemalja sveta.

Institute of Masters of Wine postoji od 1955. sa misijom unapređivanja vinske kulture. Do 1983. pristup programima instituta bio je omogućen samo za Britance, a od 1983. na ovom institutu mogu da se usavršavaju i vinari, konsultanti, novinari, vinski pisci iz celog sveta, pod uslovom da imaju WSET diplomu ili fakultetsku diplomu iz oblasti vinogradarstva ili vinarstva. To je samo početak: mora se položiti i zahtevni prijemni ispit, a neophodno je i petogodišnje iskustvo u poslu sa vinom.

Studijski program traje od tri do šest godina i završava se polaganjem vrlo teškog ispita u koji spadaju i tri slepa testiranja od po 12 vina. Nakon uspešnog završetka programa, nosiocima titule otvorena su sva vrata u vinskom svetu. Nosioci titule zaposleni su u najprestižnijim vinskim kućama i pišu za ugledne publikacije: Džensis Robinson, Džulija Harding, Tim Etkin, Klajv Kouts i drugi.

Na studijskom programu instituta trenutno se nalazi 340 polaznika iz 40 zemalja sveta.